Opbouw windturbines Westermeerwind is gestart

| 21 augustus 2015

De opbouw van de 48 Siemens windturbines voor near shore Windpark Westermeerwind in het IJsselmeer is gestart. Afgelopen week is de eerste toren geplaatst op de al eerder (in mei) gereedgekomen fundering.

De torens worden met een speciaal transportschip vanuit de Amsterdamse haven, over het IJsselmeer, direct naar de bouwlocatie langs de dijken van de Noordoostpolder gebracht. Elk transport vervoert o.a. twee rechtopstaande torendelen van maar liefst 50 en 40 meter hoog, vergelijkbaar met een flatgebouw van respectievelijk 16 en 13 verdiepingen.

Indrukwekkend hijswerk van torens en gondels
Op de bouwlocatie wordt het onderste torengedeelte door Van Oord/Mammoet met een drijvende kraan op de boven water uitstekende fundering geplaatst. Vervolgens plaatst de kraan het tweede torengedeelte daar boven op. Dat gebeurt de komende weken in totaal 48 keer. Vanaf begin september start ook de installatie van de gondels, die op de torens worden geplaatst en eveneens rechtstreeks vanuit Amsterdam worden aangevoerd.

100 meter breed vervoer van rotoren over IJsselmeer
Het plaatsen van de rotoren gebeurt als laatste. De losse rotorbladen gaan per schip naar Oude Zeug (bij Medemblik) en worden daar voorgemonteerd tot complete rotoren. Vervolgens steken de horizontaal liggende rotoren, met een diameter van meer dan 100 meter, per schip het IJsselmeer over. Op de bouwlocatie hijst de drijvende kraan de complete rotor van het schip, waarna de rotor in zijn geheel aan de gondel wordt gemonteerd.

Eerste elektriciteit in najaar
De verwachting is dat de eerste elektriciteit in het najaar aan land komt. Vanaf dat moment vindt het ‘live’ testen en de ingebruikname van de turbines plaats. Het gehele park is naar verwachting in februari 2016 gereed.

 

Bron: Persbericht Westermeerwind & Siemens

Tags: , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.