Ørsted haalt Glennmont binnen als aandeelhouder Borkum Riffgrund 3 offshore windpark

| 21 oktober 2021
Ørsted haalt Glennmont binnen als aandeelhouder Borkum Riffgrund 3 offshore windpark

Borkum Riffgrund 1, ©Ørsted

Ørsted heeft begin deze week een overeenkomst getekend met fondsbeheerder Glennmont Partners. Zij zullen een eigendomsaandeel van 50% verwerven in Ørsted’s 900 MW Duitse offshore windpark Borkum Riffgrund 3, gelegen in de Duitse Noordzee. 

Nog niet eerder ging Ørsted een dergelijke overeenkomst aan met een institutionele investeerder voordat een definitief investeringsbesluit over het project is genomen.

De totale transactiewaarde zal bij afronding van de transactie naar verwachting circa 9 miljard DKK bedragen. Dit omvat de prijs voor de verwerving van een eigendomsaandeel van 50% en de toezegging om 50% van de betalingen, uit het EPC-contract, voor het gehele windpark te financieren.

De transactie is echter nog afhankelijk van de definitieve investeringsbeslissing van Ørsted die tegen eind 2021 wordt verwacht. Daarnaast hangt het ook af van het verkrijgen van projectvergunningen en goedkeuringen voor fusies en buitenlandse investeringen. De afronding van de transactie wordt verwacht in het vierde kwartaal van 2021 of het eerste kwartaal van 2022.

Borkum Riffgrund 3

De locatie van Borkum Riffgrund 3 is ca. 50 km ten noorden van het eiland Borkum naast de al operationele windparken van Ørsted; Borkum Riffgrund 1 en 2. Het windpark werd in 2017 en 2018 tegen EUR 0 per MWh toegekend aan Ørsted. Dit werd mogelijk gemaakt door een aantal gunstige factoren, waaronder de installatie van next generation windturbinetechnologie, zeer goede locatieomstandigheden en hoge windsnelheden, en verwachte inkomstenstabiliserende stroomafnameovereenkomsten met industriële klanten. In het windpark moeten Siemens Gamesa windturbines met elk een vermogen van 11 MW komen te staan. Het windpark zal naar verwachting in 2025 in bedrijf worden genomen.

Overeenkomsten via Ørsted

Ørsted zal als onderdeel van de overeenkomst het windpark bouwen op basis van een full-scope EPC-contract, zal gedurende de 20 jaar exploitatie- en onderhoudsdiensten verrichten en een route bieden naar de markt bieden voor de stroom en groene certificaten die door Borkum Riffgrund 3 worden gegenereerd. Daarnaast heeft Ørsted een afname overeenkomst met een looptijd van 20 jaar uitgewerkt die Glennmont gedurende 15 jaar een combinatie van vaste prijzen en collared prijzen biedt voor het grootste deel van hun aandeel in de volumes. Bepaalde volumes blijven wel blootgesteld aan de marktprijzen voor stroom. Ørsted heeft tot dusver op Borkum Riffgrund 3 voor in totaal 540 MW aan langlopende zakelijke stroom afnameovereenkomsten tegen vaste prijzen gesloten.

Glennmont Partners

Glennmont is volledig in handen van Nuveen, de wereldwijde vermogensbeheerder van 1,3 biljoen USD. Nuveen is één van Europa’s grootste fondsbeheerders die uitsluitend in schone energie-infrastructuur investeren. Glennmont heeft zijn investering in Borkum Riffgrund 3 gestructureerd om te voldoen aan de behoeften van zijn institutionele beleggers, waaronder de moedermaatschappij van Nuveen, TIAA.

Glennmont zal de overname en lopende financiering van zijn aandeel van 50% gedeeltelijk financieren via een financieringspakket dat werd gestructureerd en geleid door Ørsted en mede door Glennmont werd geregeld. De langlopende schuldfaciliteiten zullen door 8 banken verstrekt worden: Santander, SEB, Natwest, ING, Bank of China, Helaba, ABN AMRO en Siemens bank.

Voor Ørsted en Glennmont betekent dit een uitbreiding van hun samenwerking. Glennmont is ook al partner in het Duitse Gode Wind 1 project. Bron: Ørsted

Tags: , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.