Parkwind en Ingka Investments winnen tender voor Sørlige Nordsjø II fase 1 offshore windpark in Noorwegen

| 21 maart 2024

Ventyr SN II AS, een consortium bestaande uit Parkwind en Ingka Investments, de investeringstak van Ingka Group, de grootste IKEA retailer, is als winnaar naar voren gekomen in de recente veiling voor de ontwikkeling van het Sørlige Nordsjø II fase 1 gebied in het zuiden van de Noorse Noordzee.

Bron: Ingka

Het gaat om een gebied met een mogelijk opgesteld vermogen van 1,5GW. Naar verwachting zullen de eerste turbines naar verwachting in 2030 operationeel zijn.

In februari kwalificeerden in totaal vijf kandidaten zich voor de offshore windveiling voor Sørlige Nordsjø II. Deze hadden gedocumenteerd dat ze voldeden aan de minimumcriteria voor duurzaamheid en positieve rimpelingseffecten, naast het prekwalificatiecriterium van implementatievermogen.

In de veiling die maandag 18 maart van start ging, konden de gekwalificeerde actoren meedingen naar overheidssteun. Volgens de Ocean Energy Act moet er een competitie zijn voor de projectgebieden en als hoofdregel moet er een veiling worden gehouden. De veiling werd uitgevoerd als een Engelse veiling met open biedingen. De deelnemer met het laagste bod in øre/kWh wint de veiling. Dit helpt ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk staatssteun wordt verleend. Uiteindelijk namen twee bieders deel aan de veiling.  Ventyr won met een bod van 115 øre/kWh.

Volgens Ventyr zal het project sterk de nadruk leggen op lokale impact. Door middel van strategische partnerschappen en maatschappelijke betrokkenheid willen de partners welvaart en groei op lange termijn in de regio stimuleren. NorSea Group in Noorwegen, een van de strategische partners van het project, zal een belangrijke rol spelen om ervoor te zorgen dat het project positieve gevolgen heeft voor de lokale gemeenschappen.

Vervolgstap

Binnen vier weken moet er een zogenoemde Contract for Difference (CfD) worden getekend tussen de overheid en het consortium. Deze regelt de betaling van staatssteun. De winnaar kan nu de projectspecifieke effectbeoordeling uit voeren en een vergunning aanvragen onder de Ocean Energy Act.

De Noorse overheid heeft besloten dat de bovengrens voor overheidssteun 23 miljard NOK bedraagt.

Offshore winddoelstelling Noorwegen

Sinds het aantreden van de regering heeft wind op zee een hoge prioriteit gekregen. Het land heeft de ambitie om tegen 2040 30 GW aan offshore windenergie te realiseren.  In 2020 werden de eerste gebieden op het Noors continentaal plat opengesteld voor offshore hernieuwbare energieproductie en sindsdien hebben de autoriteiten gewerkt aan de verdere ontwikkeling van het regelgevingskader in nauwe samenwerking met de sector en andere gebruikers van de zee. Het Sørlige Nordsjø II project zal bijdragen aan de ambitieuze Noorse doelstelling. Bron: Parkwind/Regjeringen.no

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.