Scandinavische samenwerking lanceert nieuw one-stop onderhoudsconcept voor offshore windparken

| 21 april 2023
De Scandinavische offshore specialisten ProCon Wind Energy (ProCon), IWS Fleet en IWS Services, hebben gezamenlijk een efficiënte one-stop Operations and Maintenance (O&M) concept ontwikkeld voor offshore funderingen en substations.

Met de toenemende omvang en complexiteit vereist elk fundament en onderstation een individuele onderhoudsstrategie. Het O&M concept geleid door ProCon maakt gebruik van zijn standaardisatie aanpak waarbij inspectie en onderhoud van de vele gevarieerde systemen en componenten, zowel boven als onder de waterlijn, efficiënt is, en aanpasbaar voor alle windpark types.

Volgens Thomas Padfield, Hoofd Strategic Business Development, ProCon, is het concept de eerste in de industrie die alle noodzakelijke competenties in huis aanbiedt, van de op maat gebouwde schepen tot de volledige taskforce van geschoolde technici tot en met projectmanagement.

Het nieuwe efficiënte en voorspelbare onderhoudsconcept, waarin de nieuwe hybride serviceschepen van IWS Fleet, het supply chain management van IWS Services en de interne onderhoudsvaardigheden van ProCon zijn geïntegreerd in een uitgebreid servicepakket, moet een aanzienlijke potentiële kostenbesparingen en een kleinere CO2-voetafdruk voor exploitanten van offshore windparken opleveren.

Zo zal door de bundeling van onderhoudsdiensten de noodzaak van meerdere onderleveranciers en interfaces worden geëlimineerd. Bovendien draagt het bij aan een oplossing voor het grote arbeidstekort in de onderhoudssector.

Schepen met industriële primeurs en in staat tot zero-emissie

De hybride schepen voor het O&M concept beschikken over industriële primeurs: het grootste batterijpakket van 2200 kW-hr en opladen door middel van zonne-energie. Het ontwerp van de romp en de voortstuwing verhoogt de operabiliteit en vermindert de uitstoot verder, waarbij het energieverbruik naar schatting 20 procent lager ligt dan bij vergelijkbare schepen voor onderhoudswerkzaamheden. Elk schip heeft een “DNV SILENT”-certificering, waardoor de impact op het leven in zee minimaal is, en beschikt over een beweegbare kraan die een stabiele overbrenging van apparatuur van het schip naar het platform mogelijk maakt. Elk schip biedt plaats aan 120 technici plus apparatuur.

De op maat gemaakte hybride schepen zijn uitgerust met een nieuw loopplank systeem voor veilige en gemakkelijke toegang tot de offshore fundering, en een goed uitgerust team van gespecialiseerde technici met de nodige onderhoudsvaardigheden. Het concept wordt ondersteund door ProCon’s project management expertise over meer dan 50 offshore projecten en IWS Services’ know-how in supply chain en project optimalisatie.

Bundeling van ervaring

De bedrijven in de Scandinavische samenwerking, die elk hun opgebouwde O&M-expertise inbrengen, zijn grotendeels eigendom van het Noorse Integrated Wind Solutions (IWS), dat genoteerd staat in Oslo en oorspronkelijk is opgericht door de Noorse scheepvaart- en offshore-specialist Awilco-groep met als doel offshore windparken te ondersteunen met toegewijde, betrouwbare diensten en logistiek, inclusief de vereiste garanties.

De bedrijven leveren al ontwerp-, engineering-, montage-, installatie-, inbedrijfstellings-, onderhouds- en scheepsdiensten voor offshore projecten, waaronder het offshore windpark Doggersbank. De nieuwe O&M one-stop shop brengt dat soort toegepaste ervaring samen in één pakket.

De bedrijven zullen het nieuwe concept presenteren op WindEurope, 25-27 april, 2023, stand E-D50.

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.