Shell denkt na over windparken op zee en tweebladige windturbines

| 21 juli 2014

Shell wil  het concurrerendste en innovatiefste energiebedrijf ter wereld zijn’,  zegt  Schotman tijdens een interview met EnergiePro. Wanneer Shell wordt aangesproken op zijn innovatiekracht om een actieve rol te spelen in de overgang van fossiele naar duurzame energie, dan wordt de energiemultinational opeens heel bescheiden.‘Ik weet zeker dat de wereld van energiebron gaat veranderen’,  begint Schotman. Een wereldmarktaandeel van 2 procent in olie en 3 procent in gas noopt hem echter tot bescheidenheid in de energietransitie.

Shells enige wens is relevant zijn in die veranderende markt. En graag zonder subsidies. Shell kan de markt niet dicteren, zegt de energiemultinational en wijst op de voorspellingen van onder andere het Internationale Energie Agentschap (IEA). Het IEA voorspelt voor 2050 een verdubbeling van de energievraag, waarvan duurzame energiebronnen zo’n 30 procent kunnen invullen.

Shell heeft het idee van een duurzame-energietoekomst echter niet volledig opgegeven. Shell Technology Ventures (STV),  een investeringsvehicle, deed investeringen in onder andere GlassPoint Solar, waarvan Schotman de spiegels in Oman liet zien, en 2B Energy, dat grote, tweebladige windturbines voor op zee ontwikkelt.  STV mag in zeven jaar tijd een paar honderd miljoen investeren in kleine bedrijven met een veelbelovende energietechnologie.

Shell blijkt ten slotte serieus na te denken over een rol in het bouwen en exploiteren van windparken op zee, een industrietak die de prototypefase nauwelijks voorbij is. Als Shell echter ergens goed in is, dan is het in het projectmanagement van miljardenprojecten op zee. Jeuken Schotmans handen niet om eens te laten zien hoe je een windpark op zee professioneel bouwt tegen minimale kosten?

‘Ja, ik ben civiel ingenieur en afgestudeerd in funderingen. Ik zie ook technologische overeenkomsten tussen waar Shell goed in is en de offshore wind industrie.’ Windparken op de Noordzee, uit het zicht, kunnen een grote bijdrage leveren aan energieonafhankelijkheid, voegt hij er aan toe. Hij is vooral geïnteresseerd in de totale business, van opwekking tot gebruik, inclusief opslag van elektriciteit, eventueel als waterstof. ‘Wij zijn er heel  hard mee bezig. Zodra we de goede formule hebben, dan zijn we niet te beroerd om in te stappen. Dat zou rustig binnen tien jaar kunnen zijn.’

tweebladige windturbines

Lees het volledige artikel

Bron: EnergiePro FD

Tags: , , , ,

Category: Electriciteit, Groene energie, Offshore windparken, Rotorblad, Subsidie, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.