Slimme AI-gestuurd cameradetectiesysteem voor zeearenden in Windpark Zeewolde actief
Na een testfase is het nieuwe cameradetectiesysteem voor zeearenden in Windpark Zeewolde in Flevoland nu volledig operationeel. Dat werd gisteren symbolisch ingeluid met het onthullen van een informatiebord.
De onthulling werd gedaan door Sjoerd Sieburgh Sjoerds, Directeur van Windpark Zeewolde, aan de voet van een van de windturbines in het windpark dat is uitgerust met dit systeem. Het bord zal uiteindelijk naast het nabijgelegen fietspad komen te staan. De pers was uitgenodigd bij de onthulling.
De reden voor het cameradetectiesysteem is de toenemende groei van het aantal zeearenden in Nederland, zo ook in het nabijgelegen natuurgebied de Oostvaardersplassen.
Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma: “Toen wij in 2022 met dit windpark startten, was de zeldzame zeearend hier nog niet gesignaleerd. Dat is inmiddels anders: van de zeearend worden steeds meer broedparen waargenomen. Ook in de omgeving van Windpark Zeewolde, dat zich aan de rand van natuurgebied de Oostvaardersplassen bevindt.”
Met de toename van de aantallen zeearenden, neemt ook de kans op een mogelijke aanvaring met een windturbine toe. Windpark Zeewolde heeft daarom geïnvesteerd in een detectiesysteem van slimme AI-gestuurde camera’s. Het doel: de zeearend veilig kunnen laten vliegen.
Twee jaar onderzoek en testfase
Werkgroep Zeearend, ecologen en wetenschappers van Wageningen Environmental Research hebben grondig onderzocht hoe de zeearend in het gebied van Windpark Zeewolde zo min mogelijk risico loopt. Er is daarbij onderzocht waar zeearenden in Windpark Zeewolde extra risico lopen en welk systeem het beste werkt. Dit onderzoek heeft twee jaar geduurd. Er is goed overleg met de provincie geweest. Er werd besloten om het geavanceerde camerasysteem van Biodiv-Wind SAS te installeren. In oktober vorig jaar maakte Windpark Zeewolde bekend te gaan investeren in dit systeem. Na een testfase is het systeem nu operationeel.
Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma: “We hebben geïnvesteerd in meerdere slimme systemen met elk 8 camera’s. Je kunt ze aan een aantal windturbines zien hangen, waarbij we hebben gezorgd voor een optimale dekking.”
De windturbines zijn zorgvuldig uitgekozen. De camera’s hebben een bereik van 1.100 meter rondom. Vier camera’s kijken omhoog en vier camera’s kijken omlaag. Ze bekijken de omgeving elk vanuit een andere hoek – samen kunnen zij compleet om de windturbine kijken. Komt er een vogel binnen de 1.100 meter zone, dan gaan de camera’s kijken of het de zeearend betreft en welke richting deze opvliegt. Hier zit een slim systeem met Artificial Intelligence (AI) achter dat de zeearend van grote afstand herkent. Dat gebeurt met unieke herkenningssoftware. Deze is gekoppeld met een database in het buitenland met allerlei zeearenden. Doordat de camera’s gebruik maken van AI, worden ze steeds nauwkeuriger in het herkennen van de zeearend.
Op een afstand van 300 meter van de windturbine, neemt het slimme systeem daadwerkelijk een beslissing of het inderdaad een zeearend betreft en of deze ook daadwerkelijk op de windturbine afkomt. Indien dit het geval is dan geeft het systeem een signaal naar de windturbine, waarna deze stop gezet wordt. Aan elk systeem kunnen meerdere windturbines worden gekoppeld om stop te zetten. Zo kan de zeearend veilig doorvliegen, waarna de windturbine automatisch weer gaat draaien.
Naast dit cameradetectiesysteem voor zeearenden, houdt Windpark Zeewolde ook de ganzentrek in de gaten via een ganzenradar. Daarbij worden twee windturbines op bepaalde momenten stilgezet in de hoop dat dit helpt. Windpark Zeewolde houdt de vogelsterfte bij. Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma geeft hierbij wel aan dat de exacte aantallen moeilijk vast zijn te stellen omdat slachtoffers al snel door andere dieren worden opgeruimd.
Windpark Zeewolde
Windpark Zeewolde is een uniek gebiedsinitiatief van meer dan 200 boeren, bewoners en moleneigenaren in het buitengebied van Zeewolde. In dit gebied van meer dan 300 vierkante kilometer is meer dan 90% van de boeren, bewoners en moleneigenaren al aandeelhouder. Samen vormen zij de grootste boeren/burgerwindcoöperatie van Europa: Windpark Zeewolde. Met 320 MW is het ook nog het grootste windpark op land in Nederland. Windpark Zeewolde heeft 83 grote moderne windturbines. Deze vervangen de ongeveer 220 verspreid staande turbines en wekken samen bijna drie keer meer energie op dan de huidige turbines. De oude windturbines worden binnen de komende 2 jaren verwijderd.
Category: Ecologie, Onshore windparken, Windenergie