Spinderwind burgerwindpark in Tilburg gaat door

| 21 november 2017

Met de overhandiging van een schop aan John Kwaks, directeur van Spinderwind b.v., bezegelde de Tilburgse wethouder Berend de Vries de succesvolle afronding van de Green Deal burgerwindpark De Spinder waar een viertal windturbines worden gebouwd. Waarbij de Tilburgse wethouder voor Milieu en Energie nog maar eens duidelijk maakte “dat er binnenkort een schop de grond in moet om die windmolens daadwerkelijk te bouwen.”

.John Kwaks nam het gereedschap op vrijdag 17 november 2017 met beide handen aan om aan te geven dat hij de vaart erin wil houden. Want over één ding waren de aanwezigen het is eens: de voorbereidingen voor het burgerwindpark De Spinder zijn de afgelopen jaren erg snel gegaan. In februari 2015 werd de Green Deal voor het windpark De Spinder getekend door de gemeente Tilburg, waterschap De Dommel en afvalverwerker Attero.

Toen duidelijk werd dat deze partijen niet de uiteindelijke exploitatie van de vier windmolens zouden gaan dragen werd in mei 2016 Spinderwind bv opgericht door tien energiecoöperaties uit de gemeente Tilburg en het Hart van Brabant in samenwerking met Energiefonds Brabant. Waarmee een voor Nederland uniek project ontstond. En zo kon Attero op deze bijeenkomst officieel de locatie voor de windmolens overdragen aan Spinderwind bv. “En nu vol gas vooruit. Oh nee … vol vermogen vooruit!”

Wethouder Berend de Vries: “Delen is het sleutelwoord voor dit succes. Door te delen met tien energiecoöperaties die allemaal mede-initiatiefnemer en aandeelhouder van Spinderwind bv zijn, creëer je draagvlak. Zodat ook de inwoners van Loon op Zand en andere omliggende gemeentes er iets aan hebben. Beter dat het van de regio is dan van een energiereus met een kantoor ergens in de Randstad.”

Waar andere windmolenprojecten nogal eens sneuvelen onder druk van protesterende burgers, kwam hier geen enkel formeel bezwaar bij de gemeente Tilburg binnen.

Lees meer

Bron: Duurzaam Moed

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Bedrijven, Draagvlak omwonenden, Electriciteit, Groene energie

Reacties zijn gesloten.