Start internetconsultatie van de Cyberbeveiligingswet

| 21 mei 2024

Vandaag is de internetconsultatie van de Cyberbeveiligingswet gestart. De wet zal gelden voor bedrijven en organisaties die actief zijn in specifieke ‘kritieke’ sectoren, zoals energie en transport, en een bepaalde omvang hebben.

De Cyberbeveiligingswet is de nationale wetgeving die voortkomt uit de Europese Network and Information Security Directive (NIS2-richtlijn). Dit wetsvoorstel heeft als doel om de digitale en economische weerbaarheid te versterken tegen toenemende dreigingen.

Cyberbeveiligingswet vervangt de Wbni

De Cyberbeveiligingswet is de opvolger van de zogeheten Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) en bevat een aantal wijzigingen ten opzichte van de Wbni. Allereerst is het aantal sectoren en dus ook het aantal organisaties dat onder de wet zal vallen, uitgebreid. Verder bevat het wetsvoorstel regels op het gebied van zorgplicht (cyberbeveiligingsmaatregelen), meldplicht (het melden van incidenten), en toezicht op naleving.

Reageren

Iedereen krijgt de gelegenheid om verbetersuggesties aan te dragen voor het wetsvoorstel waarmee de Europese NIS2-richtlijn in Nederlandse wetgeving omgezet wordt. Reageren op het wetsvoorstel kan tussen 21 mei en 2 juli 2024 via internetconsultatie.nl. Na de consultatieperiode worden alle reacties bekeken en wordt eventueel het wetsvoorstel aangepast. Het resultaat van de consultatie en de verwerking daarvan wordt in een verslag op hoofdlijnen vermeld op de website van de internetconsultatie.

Voor wie geldt de Cyberbeveiligingswet?

De wet zal gelden voor bedrijven en organisaties die actief zijn in specifieke ‘kritieke’ sectoren, zoals energie, en een bepaalde omvang hebben. Bedrijven kunnen de snelle checks doen op ‘Voor wie geldt de NIS2?”of de NIS2-Zelfevaluatie tool doorlopen om erachter te komen.

Er zijn veel maatregelen die organisaties nu al kunnen nemen, nog voordat ze dat verplicht worden vanuit de wetgeving. De maatregelen die organisaties vanuit de zorgplicht moeten nemen, kosten tijd en aandacht. Daarom adviseert het Digital Trust Center organisaties om niet af te wachten totdat er wetgeving is, maar om alvast voorbereidingen te treffen. Bekijk het NIS2-startpunt met 10 maatregelen die terugkomen in de zorgplicht.

Bedrijven met vragen kunnen terecht bij de speciale NIS2 themaruimte op de DTC Community waar zij direct in contact kunnen komen met ruim duizenden andere ondernemers en cybersecurity professionals. Bron: Digital Trust Center

Tags: , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.