Van Oord rondt installatie van inter-array kabels af voor Hollandse Kust Noord

| 21 juli 2023

Van Oord heeft de installatie en het begraven van de verbindingskabels (inter-array) afgerond voor CrossWind’s offshore windpark Hollandse Kust Noord. Het bedrijf installeerde een web van 69 verbindingskabels met een totale lengte van 140 km.

Bron: Van Oord

Van Oord ontwierp een 66kV inter-array netwerk. TKF (Twentsche Kabelfabriek) leverde de kabels. Van Oord’s kabelinstallatieschip Nexus, die een grote kabelcarrousel met een capaciteit van 5000 ton heeft, installeerde de verbindingskabels voor het windpark dat 18,5 kilometer uit de kust ter hoogte van Egmond aan Zee ligt. Daarna groef trencher Dig-It de kabels in tot de vereiste diepte van 1,0 tot 1,5 meter. De Dig-It is een zogenaamde ‘TROV’ (Tracked Remotely Operated Vehicle), die kan worden gebruikt voor het begraven van kabels. Dit kan zowel in ‘jetting-modus’ (vaak gebruikt voor zandgronden) als in ‘chaincutter-modus’ (voor hardere bodems). Bij Hollandse Kust Noord is gebruik gemaakt van beide methoden.

Balance of Plant

Crosswind, een joint venture tussen Shell en Eneco, heeft Van Oord in de arm genomen voor de uitvoering van alle Balance of Plant-werkzaamheden voor de bouw van het offshore windpark. Als Balance of Plant-aannemer is Van Oord verantwoordelijk voor het ontwerp, de engineering, de inkoop, het transport en de installatie van de windturbinefundaties (monopiles) en verbindingskabels, alsmede voor het transport en de installatie van de windturbines zelf.

Eerder dit jaar heeft Van Oord de installatie van alle 70 fundaties voor de monopiles van het windpark al afgerond. Momenteel zijn er twee offshore installatieschepen van Van Oord bezig met het installeren van de windturbinegeneratoren. Daarnaast wordt er gewerkt aan de elektrische aansluiting van de kabels in de windturbinegeneratoren.

Groene energie

Hoewel de bouw nog in volle gang is, heeft Hollandse Kust Noord al zijn eerste megawattuur (MWh) groene elektriciteit geproduceerd en geleverd aan het Nederlandse vasteland. In de komende maanden zal de productiecapaciteit steeds verder worden opgevoerd. Als het park helemaal klaar is, zal het beschikken over een geïnstalleerd vermogen van 759 MW, waarmee minstens 3,3 TWh per jaar kan worden opgewekt. Dit is genoeg hernieuwbare elektriciteit om aan 2,8% van de totale elektriciteitsvraag in Nederland te voldoen.

 

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.