Van Oord tekent overeenkomst voor offshore wind supportbase en vrachtterminal in de haven van Liepaja, Letland

| 21 maart 2024

Van Oord heeft een tweejarige reserveringsovereenkomst getekend met de Liepaja Special Economic Zone (Liepaja SEZ) Authority voor de bouw van een supportbasis voor  offshore windparken en een oversized cargo terminal in de haven van Liepaja in Letland.

De getekende overeenkomst tussen Van Oord en de Liepaja SEZ Authority bepaalt dat Van Oord, als gebiedsontwikkelaar en investeerder, een offshore wind supportbasis en een oversized cargo terminal van 55 hectare zal ontwerpen en bouwen in de buitenhaven van de haven van Liepaja. De buitenhaven is een uniek gebied in de haven van Liepaja, omgeven door golfbrekers en uitgerust met drie havenpoorten, en biedt dus goede mogelijkheden voor de ontwikkeling van offshore wind- en duurzame energieprojecten.

Creatie haveninfrastructuur ter ondersteuning van de bouw van offshore windparken

De nieuwe terminal zal zorgen voor de nu nog ontbrekende haveninfrastructuurcapaciteit voor de bouw van windparken in de Baltische Zee. Bovendien wordt verwacht dat de ontwikkelde locatie zal worden gebruikt voor de overslag van andere grote ladingen en voor industriële productiedoeleinden. Het 55 hectare grote gebied zal worden gecreëerd door het droogleggen van land, waardoor een nieuwe multifunctionele infrastructuur voor vrachtafhandeling ontstaat en ook de mogelijkheid om nieuwe productie- en/of assemblagefaciliteiten te plaatsen.

Gedurende de looptijd van twee jaar zal Van Oord voorbereidende werkzaamheden uitvoeren, waaronder onderzoek, ontwikkeling van het businessplan, uitwerking van het technisch ontwerp en het aantrekken van partners. De bouw van de ondersteuningsbasis voor offshore windenergie in de buitenhaven van de haven van Liepaja staat gepland voor 2026 en de exploitatie voor medio 2027.

Tags: , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.