Vestas neemt 25% belang in Copenhagen Infrastructure Partners

| 21 december 2020

© Vestas

Vestas Wind Systems A/S (Vestas) heeft vandaag een overeenkomst gesloten met Copenhagen Infrastructure Partners P/S (CIP), wereldwijd grootste investeringsmaatschappij voor infrastructuurprojecten voor duurzame energie, waarbij Vestas een minderheidsbelang van 25 procent zal verwerven in de moedermaatschappijen van CIP. De waarde van de kooptransactie is 500 miljoen Euro.

Vestas wil met deze acquisitie haar betrokkenheid uitbreiden in de hele waardeketen van opwekking en beheer van duurzame energie en zo een grotere rol spelen in de energietransitie. Ten opzichte van het typische activiteitenspectrum van een fabrikant van windturbines is dit een opmerkelijke ontwikkeling. Vestas zal ter ondersteuning van het nieuwe activiteitengebied een specifieke business unit oprichten.

CIP werd pas in 2012 opgericht door senior professionals uit de energie sector en heeft sindsdien een stormachtige groei doorgemaakt. Het hoofdkantoor is in Copenhagen. Daarnaast zijn er filialen in New York, London, Hamburg, Utrecht en Tokyo. Met 130 medewerkers wordt een fondsvermogen van 14 miljard Euro beheerd. Als onderdeel van de overeenkomst zal Vestas investeren in een nieuw ‘Energietransitiefonds’ beheerd door CIP. Dit nieuwe fonds, gericht op Power-to-X transformatie (stroom omzetten in een vorm die opgeslagen kan worden), zal in de loop van 2021 door CIP worden opgericht.

De waarde van de kooptransactie is 500 miljoen Euro. Daarvan zal Vestas 180 miljoen Euro direct betalen. Voor de overige 320 miljoen Euro is een earn out regeling afgesproken (betaling is afhankelijk van de gemaakte afspraken over behaalde resultaten). De transactie zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 worden afgerond.

 

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.