Windmolen A59 specaculair verlicht

| 21 september 2013

Automobilisten die aanstaande maandagavond op de A59 nabij Den Bosch rijden, kunnen het niet ontgaan. Want… vanaf 21.00 uur tot en met 23.00 uur gaat het licht aan! De windmolen langs de snelweg wordt dan prachtig uitgelicht. Het is een ludieke actie van Raedthuys uit Enschede. Dit bedrijf, eigenaar van o.a. de windmolen aan de A59, is de groenste partner in energie (het verkoopt uitsluitend groene energie die ze zelf opwekt) en wil Den Bosch en haar inwoners in het zonnetje zetten. Niet voor niets, want Den Bosch is een actieve groene gemeente en heeft de ambitie om in 2050 zelfs volledig energie neutraal te zijn!

Kunst op windmolens

Windmolens zijn overal in Nederland te vinden en voorzien vele duizenden huishoudens van energie. Maar… deze immense objecten zijn ook zeer geschikt voor andere interessante doeleinden… De Culturele Snede, een community artcollectief uit Overijssel is het hier helemaal mee eens. In opdracht van Raedthuys zorgen zij dat de windmolen aan de A59 bij Den Bosch prachtig wordt uitgelicht met een laser. De bewegende, kleurrijke beelden zullen per zes seconden afwisselen en de nachtelijke hemel sprookjesachtig verlichten.

Het verhaal achter…

De bewegende beelden (die uiteindelijk ook zijn te zien op de wieken van de molen) vertellen uiteraard een verhaal waarbij groene stroom en de plaatselijke cultuur de insteek is. Carnaval speelt natuurlijk een belangrijke rol en tijdens dit feest wordt Den Bosch omgedoopt tot Oeteldonk. Een oetel is een moeraskikker en tevens een groen symbool. Daarom is de kikker ingezet om als symbool van Den Bosch de groei te laten zien in groen denken én doen. Ook een vogel ontbreekt niet in de kleurrijke animatie. Vogels staan voor vrijheid en in dit geval wordt de vogel gebruikt als symbool voor de geleidelijke vrijheid die Den Bosch krijgt door niet afhankelijk te zijn van fossiele energie…

 

Iedereen is van harte welkom!

Nieuwsgierig? Maandagavond 23 september om 21.00 uur gaat het licht aan! Bewoners van Den Bosch zijn natuurlijk van harte welkom. De bewegende beelden zullen zeker voldoende gespreksstof opleveren en zijn dan ook op meerdere manieren te interpreteren. Hoe groen ben jij? Ben je kikker? Of voel je je meer een vogel?

Category: Bedrijven, Beleggen, Electriciteit

Reacties zijn gesloten.