Windpark Fryslân treft voorbereidingen kabelboringen

| 21 augustus 2019

Op de Afsluitdijk wordt er sinds begin Augustus druk gewerkt aan de voorbereidingen voor het leggen van de stroomkabels tussen het toekomstige 382,7 MW Windpark Fryslân en het 110 kV-hoogspanningsstation in Oudehaske. In totaal gaat het om twee keer 25 km aan kabels.

Eerder deze maand heeft de kabelleverancier Prysmian al 3 haspels met hoogspanningskabels geleverd op de Afsluitdijk. De eerste kabel is toen meteen over de volledige lengte getrokken. In totaal gaat het om 90 kabeldelen van ongeveer 1600 meter.

Om de kabel aan te leggen, moeten er in de omgeving van het strandje bij Kornwerderzand boringen gedaan worden.
Aannemersconsortium Zuiderzeewind, via onderaannemer Visser & Smit Hanab, start in september met deze boringen. In verband met deze werkzaamheden wordt het grasveld langs de parallelweg afgesloten. Ook wordt een deel van de berm langs de parallelweg afgesloten om de kabeldelen langs de route klaar te leggen.

De kabellegactiviteiten zullen tot het einde van het jaar plaatsvinden. Rijkswaterstaat is op dit moment ook bezig met dijkverzwaringsactiviteiten. Om alles goed te laten verlopen is vanaf eind juli de verkeerssituatie tussen Breezanddijk en Kornwerderzand aangepast waardoor het verkeer in beide richtingen nog maar van 1 in plaats van 2 rijbanen gebruik kan maken.

Naast de kabelboringen zal in september ook een begin worden gemaakt aan het transformator station op Breezanddijk. Begin juli is een proefopstelling van de gevel geplaatst, die geheel zal bestaan uit matte aluminium elementen, die mee bewegen met de wind.

Windpark Fryslân
Windpark Fryslân wordt gebouwd in het Friese deel van het IJsselmeer, nabij Breezanddijk. Het windpark zal bestaan uit 89 windturbines van Siemens Gamesa Renewable Energy met een vermogen van 4,3 MW die in een clustersamenstelling worden geplaatst. Het windpark staat gepland om in 2021 klaar te zijn. De geschatte productie van het windpark is 1.500 Gwh/jaar. Dit te vergelijken met het jaarlijkse stroomverbruik van ongeveer 500.000 huishoudens. Afbeelding: Joachim de Ruijter

Tags: , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Onshore windparken, Windparken

Reacties zijn gesloten.