Windpark Oostflakkee feestelijk geopend

| 21 oktober 2021
WIndpark Oostflakkee feestelijk geopend

Bron: WIndpark Oostflakkee Foto: © Menno Mulder

Op vrijdag 15 oktober heeft de Franse energieproducent Kallista Energy officieel zijn eerste windpark in Nederland geopend. Windpark Oostflakkee, met acht windturbines en een opgesteld vermogen van 32 MW, was eerder dit jaar al volledig in bedrijf gesteld.

De officiële opening bleef nog even uit vanwege alle coronamaatregelen. Enkele kinderen van de aanwezige initiatiefnemers drukten op een symbolische rode knop om de opening te vieren.

Windpark Oostflakkee is gelegen op Goeree-Overflakkee, op ongeveer 30 km zuidwest van Rotterdam. Het project is een initiatief van lokale boeren en ontwikkeld met steun van Renewable Energy Factory en Van Peperstraten Group. De eerste stappen voor het windpark werden in 2009 gezet. In december 2019 verwierf Kallista Energy het project. Green Trust ondersteunde Kallista Energy bij de uitvoering van dit project. Tijdens de opening overhandigde Green Trust een zogeheten live tekening door Betina van Meter met projectinfo als dank voor de samenwerking.

Nieuwste generatie Enercon EP3-windturbines

Het windpark bestaat uit 8 Enercon type E126-EP3 turbines, met 61,08 meter rotorbladen en een vermogen van 4 MW. De civiele werkzaamheden zijn gestart in mei 2020. De eerste turbine werd in december 2020 geïnstalleerd. De jaarlijkse productie zal naar verwachting ongeveer 100 GWh bedragen, genoeg om het equivalent van 35.000 huishoudens van stroom te voorzien. Het windpark is aangesloten op het netwerk van Stedin in Ooltgensplaat. Bekijk ook de video over de bouw van het windpark.

DT Bird systeem

Windpark Oostflakkee grenst aan een Natura 2000 gebied. Vanwege de populatie zeearenden zijn de turbines uitgerust met een DT Bird systeem. Dit systeem moet aanvaringen van zeearenden met de windturbines voorkomen. Bij nadering van een zeearend produceert het systeem een geluid dat de zeearend moet afschrikken. Komt de zeearend alsnog te dichtbij dan worden de turbines stilgezet.

Windfonds Goeree-Overflakkee

Windpark Oostflakkee is een van de windparken die bijdragen aan het Windfonds Goeree-Overflakkee. Een deel van de opbrengsten van het windpark vloeien terug naar de bevolking door het betrokkenenfonds. Medio mei 2020 kunnen de eerste aanvragen worden gedaan.

Tags: , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.