Windturbinebladen windpark Irene Vorrink worden gerecycled

| 21 april 2022
Onttmanteling Windpark Irene Vorrink

Vanaf de A6 zijn de ontmantelingsactiviteiten achter de dijk deels zichtbaar

Vattenfall gaat de bladen van de windturbines van windpark Irene Vorrink hergebruiken voor sportartikelen, bouwmaterialen en onderdelen voor zonneparken. Vattenfall heeft als doel om in 2030 bladen volledig te kunnen hergebruiken. 

Sinds Vattenfall de doelen heeft aangescherpt, is Irene Vorrink het eerste windpark dat ontmanteld wordt. Vattenfall is voor de circulaire oplossingen voor de bladen verschillende samenwerkingen aangegaan. 

Recyclen

De meeste onderdelen van een windturbine kunnen worden hergebruikt. Het gaat hier om de fundering, de toren, onderdelen van de tandwielkast en generator. Samen zijn deze goed voor meer dan 90% van het totaal. De bladen blijven lastig omdat composieten (kunststoffen versterkt met vezels), waar de bladen van zijn gemaakt, met elkaar zijn versmolten. 

Vattenfall houdt zich bezig met onderzoek en met initiatieven die verdere technologische innovatie en het testen van geavanceerde recyclingtechnologieën stimuleren. Het energiebedrijf heeft het voornemen om blade waste in stappen uit te bannen. In 2025 moet 50% van de bladen hergebruikt kunnen worden, in 2030 wil Vattenfall dat de bladen volledig worden gerecycled. Daarnaast worden oude bladen niet door Vattenfall begraven. 

Samenwerking

Momenteel is F&B Windpower druk bezig om de windturbines langs de dijk weg te ontmantelen. De komende weken zullen de bladen van het windpark Irene Vorrink van de turbines worden gehaald en worden afgevoerd naar de haven van Kampen. Daar worden ze in kleinere stukken gezaagd en gereed gemaakt voor transport.

Vattenfall heeft verschillende afspraken gemaakt voor de mogelijkheden voor het recyclen van de bladen van het windpark Irene Vorrink. Het Noorse Gjenkraft AS zal de bladen hergebruiken voor isolatiematerialen, productie van sythetische olie en gas en voor sportproducten. LIFE CarbonGreen is een project dat de mogelijkheden van verdere verwerking onderzoekt. Twee bladen worden gereserveerd voor het ROC van Amsterdam – Flevoland, dit zal gebruikt worden om monteurs op te leiden. Bron: Vattenfall

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.