Amerikaanse Staat New Jersey reageert op jury uitspraak in de patentstrijd tussen Siemens Gamesa Renewable Energy en General Electric

| 22 augustus 2022

© Ørsted

De Amerikaanse staat New Jersey heeft vorige week een Massachusetts federale rechter verzocht om niet de General Electric (GE) windturbines te weren van het in New Jersey geplande 1,1 GW offshore windpark Ocean Wind. Volgens de staat zal onherstelbare schade ontstaan voor de bevolking wanneer de jury uitspraak in de patentstrijd tussen Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) en GE ook van toepassing is voor dit project dat al had gekozen voor de Haliade – X offshore windturbine van GE.

In juni j.l. kwam een jury van de in Boston gevestigde US District Court van Massachusetts tot het oordeel dat GE een door SGRE gepatenteerde technische constructie bij de Haliade – X windturbine gebruikt heeft en GE derhalve 30.000 $ per MW vermogen als licentie aan SGRE moet betalen.

De gepatenteerde technische constructie heeft betrekking op de structuur van het support mechanisme bij een Direct – Drive windturbine en de structurele opzet van de lagers van de hoofdas. Met deze technische constructie kan een windturbine een hogere belasting door een hoger vermogen aan. De windturbine is daardoor in staat meer stroom te produceren.

Volgens de Staat New Jersey moet er een uitgewogen balans zijn tussen de bescherming van het SGRE – patent en de nadelige gevolgen voor de bevolking van New Jersey wanneer het Ocean Wind project door de uitspraak van de jury wordt vertraagd. De Staat is van mening dat SGRE bij de patentklacht tegen GE de belangen van de inwoners van New Jersey ignoreert door niet te herkennen dat bij vertraging de bewoners onherstelbare schade zullen ondervinden. Verder zal de uitspraak van de jury een bedreiging vormen voor het windenergiebeleid van New Jersey en de daarmede verbonden doelstelling voor opwekking van duurzame energie.

Ocean Wind wordt ontwikkeld door het Deense energiebedrijf Ørsted met een aandeel van 75% en het lokale energiebedrijf Public Service Enterprise Group (PSEG) met een aandeel van aandeel 25%. Het windpark komt 27 km uit de kust van Atlantic City en zal volgens de actuele planning 2024 in bedrijf gaan.

New Jersey wil 2035 over 7,5 GW offshore windenergie beschikken. Behalve voor het Ocean Wind windpark werd de Haliade – X windturbine ook al geselecteerd door de geplande offshore windparken Vineyard Wind1 (804 MW) in Massachusetts en Skipjack (120 MW) in Maryland.

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.