Ballast Nedam start bouwactiviteiten voor Windpark Maasvlakte 2

| 22 februari 2022
Ballast Nedam start bouwactiviteiten voor Windpark Maasvlakte 2

Bron: Ballast Nedam

Ballast Nedam is begonnen met de eerste bouwwerkzaamheden voor Windpark Maasvlakte 2 aan de buitenrand van Maasvlakte 2. Het aannemersbedrijf realiseert hier samen met windturbine leverancier Vestas 22 windturbines op zowel de harde als zachte zeewering.

Windpark Maasvlakte 2 wordt door Eneco gerealiseerd in opdracht van Rijkswaterstaat. Voor het project worden 22 windturbines van Vestas geplaatst. Ballast Nedam kreeg in november 2021 het contract gegund om de fundaties aan te leggen. 12 hiervan komen op 40 m-hoge monopilefundaties te staan op de zachte zeewering en 10 op de harde zeewering.

Het bedrijf is nu officieel van startgegaan met de voorbereidende werkzaamheden zoals het aanleggen van een zes kilometer lange bouwweg die ruim 12.000 betonplaten gaat tellen. Daarnaast worden de toegangspoorten ingericht, de afsluitingen rondom het projectgebied gefaciliteerd en de kraanopstelplaatsen gerealiseerd. Tot zeker eind 2022 zal het hele bouwgebied afgesloten zijn voor verkeer en bezoekers.

Bouwen in nabijheid van water

Bij de kraanopstelplaatsen moest in het ontwerp extra aandacht besteed worden aan de nabijheid van water. Om veilig te werken, hebben de kraanopstelplaatsen een minimale hoogte van 3,32 m boven NAP. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van geotubes en bags om de kraanopstelplaatsen te beschermen tegen water.

Windpark Maasvlakte 2 moet in 2023 gereed zijn. Het windpark zal dan jaarlijks ongeveer 416 GWh gaan opwekken.

Tags: , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.