Bladelifter maakt weg vrij voor transport rotorbladen Windpark Blaakweg

| 22 september 2020

© De Bladelifter (Transpalux). Bron: Deltawind

Het transport van de rotorbladen voor Windpark Blaakweg in Nieuwe-Tonge, provincie Zuid-Holland, is gestart. Voor het transport wordt gebruik gemaakt van een speciaal transportmiddel, de Bladelifter.

Aan de Blaakweg wordt door Coöperatie Deltawind en Eneco Windpark Blaakweg (50:50) gerealiseerd. Het windpark bestaat uit 3 windturbines van Nordex, type N131/3600, met een totaal vermogen van 10,8 MW.

Voor het vervoer van de grotere componenten voor windturbines is soms bijzonder transport nodig. Dit is ook het geval bij het transport van de rotorbladen. Coöperatie Deltawind meldt dat het niet mogelijk is om met regulier transport de rotorbladen door de bocht van de Oudelandsedijk-Blaakweg te vervoeren. Om dit toch mogelijk te maken wordt de zogenaamde Bladelifter ingezet. De Bladelifter maakt het mogelijk om een rotorblad in de moeilijkere bochten te liften en verticaal te kantelen. Dit is een unieke manier van transport en één van de eerste keren dat dit transportmiddel in Nederland wordt ingezet, aldus Deltawind.

Windpark Blaakweg is, samen met Windpark Suyderlandt, een van de twee nieuwe windparken die in het plaatsingsgebied rondom het bestaande Windpark Battenoert worden gerealiseerd. De beide parken kregen in april 2019 groen licht van de Raad van State. In april van dit jaar zijn de eerste bouwwerkzaamheden voor Windpark Blaakweg gestart. Naar verwachting wordt de eerste windturbine medio oktober gebouwd en zal het windpark eind dit jaar in productie genomen worden.

Tags: , , , , , ,

Category: Onshore windparken

Reacties zijn gesloten.