Bouw windpark De Drentse Monden en Oostermoer kan doorgaan

| 22 oktober 2020

© Drentsemondenoostermoer.nl

De rechtbank in Assen oordeelde vandaag in een uitspraak in een kort geding dat de bouwactiviteiten van Windpark De Drentse Monden en Oostermoer voortgezet kunnen worden. Tegen de drie ontwikkelaars van het windpark in de Drentse veenkoloniën was een kort geding aangespannen door tegenstanders van het project.

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer is een project van Duurzame Energieproductie Exloërmond BV, Windpark Oostermoer Exploitatie BV en Pure Energie Wind BV. Het windpark zal bestaan uit 45 windturbines van het type Nordex N131/3900 en wordt gebouwd in een gebied dat deels in de gemeente Borger-Odoorn en deels in de gemeente Aa en Hunze ligt.

Tegenstanders, waaronder de stichting Platform Storm en anderen, hebben een kort geding aangespannen bij de rechtbank nadat de Raad van State eerdere beroepen had afgewezen en groen licht had gegeven voor het project. Ze zijn van mening dat de bouwvergunningen in strijd zijn met Europese milieuregels en eisten dat de werkzaamheden stilgelegd zouden worden. De partijen voelen zich hierbij gesteund door een eerdere uitspraak van het Europese Hof over een Belgisch windproject.

De voorzieningenrechter vond de claim van Platform Storm op drie punten niet-ontvankelijk. Zo zou het niet duidelijk genoeg zijn namens wie de stichting precies optreedt. Dit zouden de inwoners van de twee gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze moeten zijn maar dat kan onvoldoende ondersteund worden. Daarnaast oordeelde de rechter ook dat alle afgegeven vergunningen onherroepelijk zijn en niet in civiele procedures kunnen worden aangevochten.

Platform Storm zal nu moeten beslissen of het verder gaat of niet.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken

Reacties zijn gesloten.