Contract getekend voor grootste onshore windproject in de regio Midden-Oosten

| 22 juni 2022
Contract getekend voor grootste onshore windproject in de regio Midden-Oosten

Foto: ACWA Power

ACWA Power, een toonaangevende Saoedische ontwikkelaar, investeerder en exploitant van elektriciteitscentrales, ontzilt water en groene waterstofcentrales wereldwijd, heeft vandaag een projectovereenkomst ondertekend voor de ontwikkeling van een windproject van 1,1 GW in Egypte.

De ondertekeningsceremonie van de overeenkomst, met een investeringswaarde van US$1,5 miljard, vond plaats op het hoofdkantoor van de Egyptische Algemene Autoriteit voor Investeringen en Vrije Zones in Caïro, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van verschillende overheden. Overeenkomst ondertekend tijdens het staatsbezoek van ZKH Mohammed Bin Salman, kroonprins van Saudi-Arabië, aan Egypte

Het windproject, gelegen in de Golf van Suez en het Gabal el Zeit-gebied, is het grootste windpark met één contract in de regio Midden-Oosten en één van de grootste onshore windparken ter wereld. Bij het ontwerp van het project wordt gebruik gemaakt van ultramoderne windturbines met bladen tot 220 meter, waardoor de aangewezen landpercelen op de meest efficiënte manier kunnen worden gebruikt. Dit meldt ACWA Power.

Het door ACWA Power geleide consortium, waarvan ook Hassan Allam Holding, een Egyptisch ingenieurs-, bouw- en infrastructuurbedrijf, deel uitmaakt, zal tijdens de ontwikkelingsfase samenwerken om de studies ter plaatse af te ronden en de financiering van het project veilig te stellen. Het windproject zal naar verwachting financial close bereiken in het derde kwartaal van 2024. Het windpark staat gepland om commercieel operationeel zijn tegen eind 2026. Wanneer het project is voltooid, zal het project een hoeveelheid stroom opwekken dat het equivalent van 1.080.000 huishoudens van elektriciteit kan voorzien.

Voor ACWA is dit het eerste windproject en het derde hernieuwbare energieproject in Egypte, naast twee zonneparken.

Mohammad Abunayyan, voorzitter ACWA Power: “We zijn vereerd dat we via dit mijlpaalproject kunnen bijdragen tot het aanhalen van de banden tussen ons thuisland Saoedi-Arabië en Egypte. We zijn de leiders van beide landen oprecht dankbaar dat ze vertrouwen hebben gesteld in onze capaciteiten om hun mandaten inzake hernieuwbare energie te realiseren.”

Hernieuwbare energie doelstellingen Egypte

Volgens Dr. Mohamed Shaker El-Markabi, Egyptisch ministerie van Elektriciteit en Hernieuwbare Energie, past dit mijlpaalwindproject in de strategie van de Egyptische regering om haar energiebronnen te diversifiëren en gebruik te maken van de aanwezige natuurlijke hulpbronnen van het land, met name op het gebied van hernieuwbare energie. Egypte wil concreet de bijdrage van hernieuwbare energie verhogen tot 42% in 2035.

De Egyptische regering wil hierbij de deelname van de particuliere sector aan de uitvoering van groene energieprojecten in Egypte vergroten en investeringen van internationale, Arabische en lokale bedrijven naar het land aantrekken.

“Egypte is begonnen aan een serieuze economisch hervormingsprogramma en nodigt de privésector duidelijk uit om mee te bouwen aan een groenere en mooiere toekomst. Als groep verbindt Hassan Allam Holding zich ertoe een positieve bijdrage te leveren aan het milieu. We passen duurzaamheidsprincipes toe en breiden onze investeringen in grootschalige groene energieprojecten uit,” zegt Dalia Wahba, plaatsvervangend CEO en Chief Investment Officer van Hassan Allam Utilities, de investerings- en ontwikkelingstak van Hassan Allam Holding.

Egypte zal in november dit jaar gastheer zijn voor de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP 27), het belangrijkste internationale forum om de inspanningen van landen voor de aanpak van de klimaatverandering te bespreken. Bron: ACWA Power

 

 

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.