Eerste Kamer wijst TenneT aan als netbeheerder voor Noordzee-windparken

| 22 maart 2016

De Eerste Kamer heeft TenneT’s rol als ontwikkelaar en beheerder van het net op zee bevestigd. Instemming vandaag van de Eerste Kamer met de herziening van de Elektriciteitswet met betrekking tot Wind op Zee geeft hiervoor de benodigde wettelijke basis. 

Eind december vorig jaar verwierp de Eerste Kamer nog de wet STROOM, waardoor een wettelijk besluit langer op zich liet wachten en tijdige aansluiting van de eerste windparken bij Borssele in gevaar kwam. Ondanks deze onzekerheid ging TenneT volgens planning door met de voorbereidingen zoals het aanvragen van vergunningen en het vaststellen van het technische ontwerp voor de platformen op zee die TenneT vandaag presenteert.

Mel Kroon, CEO van TenneT: “Wij zijn blij dat er een positief besluit is genomen door de Eerste Kamer. Hiermee is het risico op vertraging gelijk aan het begin van het aanbestedingsproces voorkomen. Dankzij het aannemen van deze herziening van de Elektriciteitswet kunnen wij nu onze in Duitsland opgedane kennis en kunde met het aansluiten van windparken op zee aanwenden voor de Nederlandse energietransitie. Vaststelling van het ontwerp van de offshore platformen voor de aansluiting van de geplande windparken is hierbij een belangrijke stap.”

In het Duitse deel van de Noordzee heeft TenneT alleen al in 2015 3.750 MW aan aansluitcapaciteit (converterplatformen en kabelsystemen) voor offshore windparken gerealiseerd. In totaal heeft TenneT nu een capaciteit van 4.300 MW beschikbaar is voor het aansluiten van duurzame windenergie op het Duitse elektriciteitsnet. Met het besluit om TenneT aan te wijzen als netbeheerder op zee hebben investeerders de garantie dat nieuwe windmolens in de Noordzee worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

Het gaat om een totale investering van 11 tot 18 miljard euro tot en met 2023. Hiermee wordt 3500 megawatt (MW) aan extra vermogen opgesteld, genoeg om bijna 4 miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

NWEA complimenteert de snelle wetsreparatie van minister Kamp van Economische Zaken, en dankt de Eerste en de Tweede Kamer voor de brede steun voor het wetsvoorstel. De eerste biedingsronde voor nieuwe windparken op zee kan nu zoals gepland in april openen waarmee tijdige realisatie van windenergie op zee uit het Energieakkoord haalbaar blijft.

Nederland slaat hiermee een belangrijke slag in de verduurzaming van onze energievoorziening.

Klik hier voor meer info

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties (1)

Trackback URL | Reacties RSS Feed

  1. Leo Oostlander schreef:

    Waarom is mijn reactie niet meer leesbaar?