Eneco en Equinor bundelen krachten voor aanbestedingen IJmuiden Ver windparken

| 22 juni 2023

Energiebedrijven Eneco en Equinor kondigden vandaag aan dat ze samen willen deelnemen aan de aanbesteding van de Nederlandse offshore windparklocaties IJmuiden Ver Alpha en Beta.

De twee bedrijven willen bijdragen aan het behalen van de Nederlandse CO2-doelstellingen door windenergie op zee in het Nederlandse energiesysteem te integreren en daarbij de biodiversiteit en harmonie met het leven boven en onder water te waarborgen.

De twee energiebedrijven en ontwikkelaars hebben een gecombineerde 50 jaar ervaring op de Noordzee. De combinatie van Eneco’s sterke aanwezigheid in Nederland en Equinor’s schaalgrootte in Europa en daarbuiten resulteert in een betrouwbare en complementaire samenwerking voor een CO2-vrije elektriciteitssector in Nederland in 2035.

Eneco is een toonaangevend duurzaam energiebedrijf en ontwikkelaar van windenergie-op-zee-projecten waaronder Hollandse Kust (west) VI, Hollandse Kust (noord) V en Borssele III & IV in Nederland en Norther in België. De ambitie om het windenergie-op-zee-portfolio verder uit te breiden is een van de belangrijke pijlers van Eneco’s doelstelling om in 2035 klimaatneutraal te zijn.

Equinor wil een leidende rol nemen in de energietransitie en denkt dat haar energieoplossingen zullen bijdragen aan een toekomstig CO2-arm Europa. Het internationale energiebedrijf, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Noorwegen, is al vele jaren een belangrijke energieleverancier voor Nederland en heeft een breed energieaanbod dat de energietransitie in Nederland kan ondersteunen: gas, waterstof, afvang en opslag van CO2 op zee en windenergie op zee. Het bedrijf heeft wereldwijd al een omvangrijk duurzaam portfolio ontwikkeld en heeft de ambitie om dit verder uit te breiden tot 12 – 16 GW in 2030. Equinor is momenteel bezig met de bouw van het grootste offshore windpark ter wereld: Dogger bank in de Noordzee. Het bedrijf exploiteert ook andere windparken op de Noordzee, zoals Hywind Tampen in Noorwegen en Sheringham Shoal, Dudgeon en Hywind Scotland in de UK.

IJmuiden Ver windgebied

In het windenergiegebied IJmuiden Ver zijn 3 kavels aangewezen: Alpha (voorheen I-II), Beta (voorheen III-IV) en Gamma (voorheen V-VI). Voor de vergunningen voor de ontwikkeling van deze windparken schrijft de Nederlandse overheid 2 tenderprocedures uit: kavels Alpha en Beta eind 2023 en kavel Gamma in 2025.

Verdere mogelijkheden verkennen

Hoewel de focus van de huidige samenwerking ligt op de IJmuiden Ver aanbestedingen, zijn de twee partijen van plan om ook verdere mogelijkheden voor samenwerking in Noordwest-Europa te verkennen. Bron: Eneco

Tags: , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.