EU geeft groen licht voor Franse ondersteuning van drijvend offshore windpark

| 22 februari 2023

 

De Europese Commissie heeft vorige week  overeenkomstig de EU-staatssteunregels een Franse maatregel van 2,08 miljard euro goedgekeurd ter ondersteuning van het eerste Franse commerciële offshore windpark met drijvende fundamenten.

Frankrijk heeft de Commissie in kennis gesteld van zijn voornemen om steun te verlenen voor de bouw en de exploitatie van een drijvend offshore windpark in zee voor de kust van Zuid-Bretagne. De steunmaatregel, met een looptijd van 20 jaar vanaf de exploitatie van het windpark in 2028, heeft een totale maximale begroting van 2,08 miljard euro.

Het windpark wordt gerealiseerd ca. 20 km ten noorden van de Pointe des Poulains, het meest noordelijke punt van het eiland Belle – Île. Het windpark zal een opgesteld vermogen krijgen van 230 tot 270 MW met 20 windturbines en een geschatte opbrengst van 1 TWH/jaar (1 000 000 000 kWh/jaar) gedurende een geschatte levensduur van 35 jaar.

Via een tender wordt bepaald welke ontwikkelaar/exploitant de ondersteuning ontvangt. Het hoofdcriterium daarbij is wie de kleinste ondersteuning vraagt per MW vermogen voor de bouw. De Franse overheid heeft 10 consortia en individuele bedrijven geselecteerd voor deelname aan de tender. Offertes van de deelnemers moeten in het voorjaar 2023 worden ingediend. In de tweede helft van 2023 zal de winnaar bekend worden gemaakt.

De ondersteuning van de winnaar van de tender is in de operationele fase gebaseerd op een Contract for Difference (CfD). Deelnemers aan de tender moeten in de offerte een referentieprijs voor de opgewekte stroom aangeven. Wanneer de marktprijs lager is dan deze referentieprijs ontvangt de exploitant het verschil van de overheid, is de marktprijs hoger dan de referentieprijs ontvangt de overheid het verschil van de exploitant. De looptijd van het Contract for Difference is 20 jaar.

De windparklocatie ligt in het ‘maritieme openbare domein’ van Frankrijk. Dat betekent dat de winnaar van de tender de Franse belasting voor offshore windenergie moet betalen. Het gaat bij dit project om een belastingbedrag van ca. 4 miljoen Euro/jaar. Deze belasting wordt weer uitgekeerd aan de volgende ontvangers: 50% aan kustgemeentes, 35% aan lokale organisaties voor de visserij, 10% aan de Franse agentschap voor biodiversiteit en 5% aan de Franse reddingsmaatschappij op zee. Bron: EC Afbeelding: NakNakNak via Pixabay

Meer nieuws over drijvende offshore windenergie

Tags: , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.