Fugro en IWES geselecteerd voor geofysisch onderzoek in 2 offshore windparklocaties in Duitse Noordzee

| 22 mei 2023

Seismische apparatuur ingezet vanaf Fugro-schip © Fugro

Het Duitse federale bureau voor scheepvaart en hydrografie, het Bundesamt für Seeschifffahrt und Hydrographie (BSH), heeft Fugro een contract gegund voor geofysisch onderzoek voor twee windparklocaties op zee in de Duitse exclusieve economische zone (EEZ) in de Noordzee.

In samenwerking met het Fraunhofer Institute for Wind Energy Systems (IWES) zullen de geodata van Fugro worden geïntegreerd met de seismische gegevens met ultrahoge resolutie (UHR MCS) en door BSH worden gebruikt om geologische modellen van de locaties op zee te ontwikkelen en vervolgens geotechnisch onderzoek te ondersteunen. Het project gaat deze week van start, waarbij Fugro een speciaal onderzoeksschip inzet om zeer nauwkeurige plaatsbepaling, subbodemprofilering en interpretatie uit te voeren.

Daarnaast zal Fraunhofer IWES verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het meerkanaals seismisch onderzoek en de verwerking en interpretatie van de gegevens. Er zal een dicht gegevensraster van in totaal 2393 km onderzoekslijnen worden gegenereerd. De sub-bottom profiler gegevens leveren gedetailleerde structurele beelden op van sedimenten tot 15 m onder de zeebodem, terwijl de UHR MCS gegevens meer dan 100 meter doordringen om beelden op te nemen van kleine sedimentaire lichamen en diepe valleistructuren die door gletsjers zijn uitgeslepen en gevuld met jongere sedimenten.

Het eindresultaat is een voorlopig model van de ondergrond dat kan worden gebruikt als basis voor toekomstige geotechnische onderzoekscampagnes en om het risico voor de toekomstige installatie van de windparken te verminderen.

De locaties worden de komende jaren geveild en zullen een belangrijke rol spelen in het Duitse energietransitieplan, dat streeft naar 30 GW in 2030.

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.