Hollandse Kust (west Alpha) jacket staat op zijn plek

| 22 augustus 2022

© TenneT

Het jacket onderstel voor het transformatorplatform Hollandse Kust (west Alpha) is voor de kust Egmond geïnstalleerd. De installatie werd uitgevoerd door DEME’s installatieschip Orion.

De 49 meter hoge jacket fundering weegt 2.300 ton en is op de vier hoekpunten met behulp van heipalen, die tot meer dan 50 meter in de zeebodem zijn geheid, vastgezet. De heipalen werden geleid door grote buizen van 10 meter die verbonden zijn met de voeten van het onderstel. De ruimte tussen de palen en de buizen zijn gevuld met cement.

De jacket is gebouwd door Heerema Fabrication Group, namens Smulders en Equans. Op 14 augustus vertrok deze vanuit de haven van Vlissingen op een drijvend ponton naar zijn plek op zo’n 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee. Daar aangekomen werd de jacket door de Orion geïnstalleerd.

De bovenbouw (topside) met daarin de transformatoren zal volgend jaar worden geplaatst, meldt netbeheerder TenneT. De topside wordt gebouwd bij Smulders en ENGIE in Hoboken, België.  Vanaf 2024 moet het offshore station met een vermogen van 700 MW gereed zijn. Bron: TenneT

Tags: , , , , , , , ,

Category: Netaansluiting, Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.