Jan De Nul en LS verzorgen hoogspanningskabels voor twee offshore windparken

| 22 april 2020

© Jan De Nul

TenneT heeft aan Jan De Nul Group en het Zuid-Koreaanse LS Cable & System de contracten gegund voor de hoogspanningskabels die de offshore windparken Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust West Alpha met het elektriciteitsnet op land verbinden. Het project zal naar verwachting in 2023 opgeleverd worden.

In totaal hebben er vijf partijen meegedaan aan de tender voor deze werkzaamheden. Binnen het contract is LS Cable & System verantwoordelijk voor het design en het vervaardigen van de kabels. Beiden windparken worden aan het net verbonden met twee hoogspanningskabels van 220 kV AC. De vier kabels hebben een totale lengte van 210 km. De kabels worden aangesloten op het landstation bij Beverwijk.

Jan De Nul is verantwoordelijk voor het transporteren, installeren en beschermen van de kabels.  De maritieme aannemer geeft aan hier haar kabellegger ‘Isaac Newton’ in te zetten. Dit schip is in staat de kabels in één trip naar Nederland te brengen. Het multifunctioneel Support Vessel ‘Adhémar de Saint-Venant’ zal de kabels na installatie op de zeebodem ingraven en ter hoogte van kabelkruispunten afdekken met een beschermende rotslaag, aldus Jan De Nul.

De offshore installatiewerken zullen plaatsvinden in 2022 en 2023. Het windpark Hollandse Kust (noord) wordt in 2023 in gebruik genomen en Hollandse Kust (west Alpha) in 2024. Het gaat hier om offshore verbindingen van elk 700 MW.

 

 

Tags: , , , , , ,

Category: Offshore windparken

Reacties zijn gesloten.