Japanse JERA wordt nieuwe eigenaar van Belgische windontwikkelaar Parkwind

| 22 maart 2023

Arcadis Ost 1 offshore windpark © Parkwind

Het Japanse  bedrijf JERA Co., Inc. (JERA) heeft een definitieve overeenkomst gesloten met Virya Energy NV voor de volledige overname van de Belgische windontwikkelaar Parkwind.

De afronding van de transactie, met een vermogenswaarde van bijna € 1,55 miljard, wordt later dit jaar verwacht en is afhankelijk van de gebruikelijke voorwaarden met betrekking tot goedkeuring door de relevante mededingings- en andere regelgevende autoriteiten.

Daarnaast zullen JERA en Virya Energy de mogelijkheid onderzoeken voor Virya Energy om opnieuw te investeren in een minderheidsbelang in de Belgische windparken van Parkwind en samenwerking bespreken voor toekomstige mogelijkheden in België.

Virya Energy, eind 2019 opgericht door Colruyt Group en haar meerderheidsaandeelhouder Korys, bezit 100% aandelen in Parkwind. Het bedrijf is actief in de ontwikkeling, financiering, bouw en exploitatie van hernieuwbare energiebronnen en bezit naast Parkwind ook 100% van de aandelen van Eurowatt,  Eoly Energy en Sanchore.

Onder Virya Energy’s eigendom heeft Parkwind zich ontwikkeld tot de grootste offshore windspeler in België. Het bedrijf exploiteert momenteel 4 offshore windprojecten in België met een totaal vermogen van 771MW. Daarnaast bouwt het momenteel het 257MW Arcardis Ost project in Duitsland.

Het bedrijf heeft een veelbelovend ontwikkelingspotentieel. Op dit moment heeft het een (netto) pijplijn van 4,5GW aan projecten in Europa en daarbuiten. Na de afronding van de transactie wil JERA de groei van Parkwind op lange termijn financieren en haar binnenlandse en internationale uitbreidingsplan ondersteunen.

Volgens Eric Antoons en François Van Leeuw, co-CEO’s van Parkwind, stelt de geplande overname Parkwind in staat te profiteren van JERA’s wereldwijde ervaring en capaciteiten om het bedrijf naar een volgend niveau te brengen in termen van groei en uitbreidingspotentieel en is er een duidelijke afstemming tussen Parkwind en JERA op het gebied van bedrijfsvoering en personeelscultuur.  stimuleren.”

Voor Virya Energy past de voorgenomen transactie in de strategie van het bedrijf om zijn focus op “fit for purpose energy” te versterken door middel van investeringen in onshore windenergie, zonne-energie en groene waterstof.

De aankondiging volgt naar een competitief verkoopproces van meerdere maanden. Voor de transactie werd JERA bijgestaan door Morgan Stanley en Mitsubishi UFJ Morgan Stanley als enig financieel adviseur en door Allen & Overy als juridisch adviseur, en Virya Energy werd bijgestaan door UBS als enig financieel adviseur en door Linklaters als juridisch adviseur. Bron: Parkwind

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.