Margie Topp wint Deltapremie voor baanbrekend onderzoek binnen kunststoftechnologie

V.l.n.r. Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen, Steven Vos (lector Move to Be, Fontys Hogescholen), Margie Topp (lector Kunststoftechnologie, hogeschool Windesheim), Huib de Jong (voorzitter Regieorgaan SIA).
Op 22 november werden de winnaars bekend gemaakt van de Deltapremie, de prijs voor praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. Lector Margie Topp van hogeschool Windesheim was een van de winnaars, met haar baanbrekend onderzoek naar het recyclen van ‘moeilijke kunststoffen’ zoals een tweede leven voor afgedankte windturbinebladen.
Lector Kunststoftechnologie Margie Topp van hogeschool Windesheim is met haar onderzoek en manier van werken een prachtig boegbeeld voor het praktijkgericht onderzoek, aldus de selectiecommissie. Haar onderzoek naar slimme technologie en materialen is van wezenlijk belang voor de beroepspraktijk, het onderwijs en de wetenschap. In haar onderzoek werkt Topp nauw samen met de opleidingen van Windesheim én met een breed netwerk van mkb’ers. Al jaren werkt zij met haar team aan kennisopbouw binnen de kunststoftechnologie. Dit doet zij op het gebied van nieuwe en disruptieve technologieën, het hoogwaardig hergebruik van materialen en duurzame productieprocessen. Een mooi voorbeeld is het recyclen van windturbinebladen waar Topp en haar team technisch pionierswerk leverden, mét resultaten.
De bladen van composiet – een ijzersterke en praktisch onbreekbare verbinding van vezels en harsen – wisten zij te verwerken tot materiaal waar zelfs al een fietsbrug mee gebouwd is. En dat terwijl de bladen voor het onderzoek als praktisch niet-recyclebaar golden. Een doorbraak in circulariteit die internationaal is overgenomen.
Naast Topp won ook lector Steven Vos van Fontys Hogescholen de prijs. Hij richt zich met zijn lectoraat op de preventieve aspecten van gezondheid en het bieden van eerlijke kansen op een actieve en gezonde leefstijl voor iedereen. Beide winnaars ontvangen een premie van 500.000 euro. Topp geeft aan dat ze de Deltapremie gaat inzetten voor een volgende stap in haar onderzoek; het recyclen van de enorme berg autobanden. Volgens haar is dat ‘ook zo’n product dat bijna onmogelijk te recyclen valt. Maar wij denken het toch te kunnen. Daarvoor gaan we de Deltapremie inzetten.”
De premie is een initiatief van Regieorgaan SIA en de Vereniging Hogescholen. Regieorgaan SIA bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Door onderzoek te financieren en samenwerking tussen hogescholen, het bedrijfsleven en publieke instellingen te stimuleren. De Vereniging Hogescholen zet zich in voor het beste onderwijs en onderzoek op 36 hogescholen. Samen met haar leden beïnvloedt zij de politieke besluitvorming en is zij een belangrijke gesprekspartner voor maatschappelijke organisaties en overheden.
Een onafhankelijke selectiecommissie selecteerde beide winnaars. Deze commissie bestond uit zes experts onder leiding van voorzitter Ionica Smeets, hoogleraar Wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden.
Het is de tweede keer dat de premie werd uitgereikt en is een erkenning voor de waardevolle bijdrage die lectoren met hun onderzoeksgroep leveren aan de samenleving. Minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, feliciteerde de winnaars. Van Engelshoven: “De verdere groei van praktijkgericht onderzoek is belangrijk voor Nederland en dat moet nog beter zichtbaar worden. Deze fantastische Deltapremie-winnaars helpen daar zeker aan mee!” Bron: Newslab
Category: Windenergie