NEOM Green Hydrogen bereikt financial close voor mega door wind en zon aangedreven groene waterstoffabriek in Saudi-Arabië

| 22 mei 2023

NEOM Green Hydrogen Company (NGHC) heeft vandaag aangekondigd dat het na ondertekening van financiële documenten met 23 lokale, regionale en internationale banken en investeringsfirma’s nu financial close heeft bereikt voor ’s werelds grootste installatie voor de productie van groene waterstof met een totale investeringswaarde van 8,4 miljard USD.

Source: ACWA

De megafabriek van NGHC, een gelijke joint venture tussen ACWA Power, Air Products en NEOM, wordt momenteel gebouwd in Oxagon, in de regio NEOM in Saudi-Arabië. De fabriek zal tot 4 GW aan zonne- en windenergie integreren om tegen eind 2026 tot 600 ton koolstofvrije waterstof per dag te produceren in de vorm van groene ammoniak als kosteneffectieve oplossing voor de transport- en industriële sectoren wereldwijd.

Bron: Air Products

Naast de financiering heeft  NGHC ook de engineering, inkoop en bouw (EPC) overeenkomst gesloten met Air Products als de aangewezen aannemer en systeemintegrator voor de gehele faciliteit. Het contract heeft een waarde van USD 6,7 miljard. Air Products heeft al belangrijke contracten toegekend aan verschillende technologie- en bouwpartners.

NEOM Green Hydrogen Company heeft ook een exclusieve afnameovereenkomst voor 30 jaar met Air Products gesloten voor alle groene ammoniak die in de installatie wordt geproduceerd.

Daarnaast kondigde NGHC ook aan dat de voor het project gestructureerde non-recourse financiering door S&P Global (als second party opinion provider) is gecertificeerd, in overeenstemming met de principes van groene leningen.

Eerder in januari 2023 heeft het ministerie van Industrie en Delfstoffen van Saoedi-Arabië de eerste industriële exploitatievergunning verleend aan NGHC.

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd, Wind & Waterstof

Reacties zijn gesloten.