NS en ProRail gaan voor groene stroom van Eneco

| 22 december 2021
NS en ProRail gaan voor groene stroom van Eneco

Bron: Eneco

Eneco heeft een contract getekend met NS en ProRail voor de levering van 225 GWh per jaar aan groene stroom uit zon en wind voor alle treinstations en gebouwen. Het contract gaat op 1 januari 2022 in en loopt vijf jaar.

De te leveren hoeveelheid stroom is vergelijkbaar met het verbruik van 65.000 – 70.000 huishoudens. De stroom wordt gebruikt voor alle treinstations, verkeersleidingsposten, kantoren, onderhoudswerkplaatsen en andere gebouwen. Ook huurders op het station kunnen gebruik maken van dit contract vertelt Anneke de Vries, RvB lid van NS. “NS heeft bewust gekozen om de uitvraag voor de levering van energie voor de stations en gebouwen groen in te kopen met wind en zon. Deze stap past binnen de duurzaam ondernemen strategie van NS. NS wil in 2040 geheel fossielvrij zijn. Met dit contract zorgen wij ervoor dat onder andere de liften, roltrappen en de verlichting werken op basis van deze groene stroom.”

Ans Rietstra, COO van ProRail: “Onze ambitie is om in 2030 net zoveel stroom zelf op te wekken als we gebruiken. Dat doen we stap voor stap, onder meer door eigen opwek via zonnedaken op meer stations en panelen op geluidsschermen. Een mooi voorbeeld van die vernieuwde ambitie is station Delft Campus dat wij maandag 20 december hebben geopend met de gemeente en NS.”

Uurmatching pilot

Onderdeel van het contract is een pilot voor het zogenaamde ‘uurmatching’ bij het station in Eindhoven. Een belangrijke manier om nog duurzamer te worden. Dit betekent dat NS en ProRail de momenten waarop ze stroom verbruiken, zoveel mogelijk gelijk laten lopen met het moment waarop zon- of windenergie wordt opgewekt. De partijen gaan samen met Eneco bekijken hoe ze de elektriciteitsvraag kunnen reduceren, door de zelf opgewekte groene stroom zo efficiënt mogelijk te gebruiken, bijvoorbeeld met een batterij. Daarnaast gaan ze hun elektriciteitsvraag sturen naar momenten met veel duurzame opwek. Zodat verbruik en opwek van groene stroom gelijk lopen. De overeenkomst met Eneco biedt voldoende flexibiliteit voor energiebesparing en om duurzame initiatieven te ontwikkelen.

As Tempelman, CEO van Eneco: “Het is geweldig dat we nu ook NS stations en ProRail van groene stroom mogen voorzien. NS en ProRail nemen hiermee nog meer verantwoordelijkheid in de energietransitie. Wij werken graag mee aan hun verduurzaming, want alleen door samenwerking komt een CO2 neutrale toekomst binnen bereik.” Bron: Eneco

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.