Ørsted introduceert gepatenteerde USV voor offshore meteorologische meetcampagnes
Windpark ontwikkelaar Ørsted heeft het eerste onbemande oppervlaktemeetschip (uncrewed surface vessel – USV) in de industrie ontworpen en ontwikkeld voor offshore meteorologische meetcampagnes. Het USV-concept is uitgevonden door Ørsted-medewerkers en gepatenteerd.
De meetgegevens moeten de onzekerheden in de verwachte jaarlijkse energieproductie voor nieuwe offshore windparken helpen verminderen. Ørsted ziet een enorm potentieel in de technologie en is begonnen met serieproductie op basis van hun succesvolle prototype USV.
Hugin USV
Het prototype van de USV heet Hugin USV. Het is ontworpen voor continu gebruik in de zwaarste offshore omstandigheden gedurende een jaar. De USV heeft een ingebouwd navigatiesysteem, waardoor het in verschillende mate van autonomie vanaf de wal kan opereren, en het kan zowel in line-of-sight als vanuit een remote control center buiten line-of-sight worden bestuurd.
Het USV is ontworpen als een generiek sensorplatform en kan grote hoeveelheden gegevens verzamelen over onder andere de windomstandigheden, de condities van de zeebodem en biologische en ecologische metingen, allemaal afhankelijk van de gekozen sensorinstrumenten voor een bepaalde operatie. Het brede scala aan metingen dat door de USV wordt verzameld, is essentieel voor Ørsted’s ontwikkelingsactiviteiten in de vroege fase voorafgaand aan de bouw van nieuwe windparken.
Partners
Het USV-concept is uitgevonden door Ørsted-medewerkers en gepatenteerd. Het ontwerpen, ontwikkelen, bouwen en testen van het prototype USV is uitgevoerd als onderdeel van Ørsted’s innovatieprogramma in samenwerking met geselecteerde industriële partners. Het prototype USV is gebouwd door de Deense scheepsbouwer Tuco Marine Group en het besturingssysteem van de USV is geleverd door het innovatieve Noorse bedrijf Maritime Robotics AS.
Frederik Søndergaard Hansen, programmamanager en mede-uitvinder van het USV-concept, zegt: “Het bijzondere aan ons USV-concept is dat het onze meetapparatuur van en naar onze offshore-locaties kan brengen zonder dat er grote, gespecialiseerde ondersteuningsschepen nodig zijn, en dat het, terwijl het op locatie is, gedurende langere perioden autonoom kan werken en grote hoeveelheden gegevens kan meten die in realtime naar de wal kunnen worden gestuurd en verwerkt. Het USV-concept stelt Ørsted in staat om een consistent hoge beschikbaarheid van gegevens te verkrijgen, wat essentieel is voor het bereiken van de hoogst mogelijke zekerheid met betrekking tot de jaarlijkse energieproductie voor nieuwe offshore windparken.
Voordelen
Het USV-concept biedt volgens Ørsted verschillende voordelen ten opzichte van conventionele oplossingen die afhankelijk zijn van gespecialiseerde ondersteuningsschepen om meetapparatuur naar offshore locaties te brengen. Zo verbetert de USV de veiligheid door het risico voor offshore technici weg te nemen, vermindert de totale koolstofuitstoot aanzienlijk, en vergroot het operationele venster omdat het veilig kan opereren in omstandigheden met een hoge zeestand.
Een ander voordeel dat Ørsted noemt zijn de aanzienlijk lagere kosten voor het uitvoeren van offshore meetcampagnes, terwijl het Ørsted meer flexibiliteit biedt doordat de USV’s intern eigendom zijn en worden geëxploiteerd.
Prototype
Het prototype vaartuig, Hugin USV, is getest in Deense en Noorse wateren en is operationeel geweest tijdens orkaancondities, waarbij het golven tot negen meter in de Noordzee heeft ervaren. Hugin USV is ook typegoedgekeurd als drijvend LiDAR-systeem door het internationaal erkende Noorse classificatiebureau ‘Det Norske Veritas’ (DNV), waardoor het kan worden gebruikt voor commerciële activiteiten in verband met de ontwikkeling van windparken.
“Het autonome vaartuig is een heel goed voorbeeld van de innovatiemethodologie van Ørsted. Eerst bestuderen we de megatrends voor onze industrie – in dit geval de uitdaging om zo snel mogelijk windmetingen en milieugegevens van hoge kwaliteit te verkrijgen. Vervolgens passen we ons driestappenrecept toe: demonstrator, springplank en product op commerciële schaal. Dat wil zeggen, we beginnen klein en bewijzen het concept, dan door middel van sterke samenwerking, financiële steun en tegen de stroom van macro-economische trends in, zetten we door met onze uitgebreide in-house projectmanagementervaring en systematische probleemoplossende mentaliteit,” aldus Jacob Edmonds, Hoofd Innovatie bij Ørsted.
Serieproductie
De resultaten zijn zo positief dat Ørsted is begonnen met de serieproductie van een nieuwe klasse USV’s, waarin de lessen van het prototype zijn verwerkt en de operationele mogelijkheden zijn uitgebreid naar diepwateractiviteiten voor toekomstige drijvende windparken. De USV’s in de nieuwe klasse worden gebouwd in Denemarken door Tuco Marine Group en de besturingssystemen worden geleverd door Maritime Robotics, wat een voortzetting is van de goede samenwerking met het prototype USV. De verwachting is om tegen het einde van 2023 vijf nieuwe USV’s te produceren.
Zie de video over het USV-concept
Category: Wereldwijd