Parkwind en ESB dienen bouwaanvraag in voor Oriel Offshore Windpark in Noord-Ierse zee

| 22 mei 2024

JERA Nex via haar volle dochteronderneming Parkwind, en ESB hebben deze week aangekondigd dat ze een bouwaanvraag gaan indienen bij An Bord Pleanála (ABP) voor het voorgestelde offshore windpark Oriel in de Noord-Ierse Zee.

Het offshore windpark Oriel is gepland voor de noordkust van Co Louth en zal bestaan uit 25 windturbines met een totaal opgesteld vermogen van maximaal 375 MW. Dit is het equivalent van de energie die nodig is om ongeveer 300.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Oriel kreeg in december 2022 een Maritime Area Consent (MAC), een nieuw type formele toestemming die door de Ierse regering moet worden verleend voordat een voorgesteld offshore windparkproject een bouwvergunning kan aanvragen bij An Bord Pleanála.

De bouwaanvraag omvat ook de bouw van offshore en onshore elektriciteitsonderstations en alle benodigde onderzeese en ondergrondse kabels die nodig zijn voor de werking van het voorgestelde nieuwe groene energieproject. Na de indiening volgt een periode van acht weken waarin partijen een opmerking kunnen maken of een aanvraag kunnen indienen bij het ABP.

“We zijn al bijna 20 jaar bezig om het Oriel windpark te realiseren en er is enorm veel werk verzet om deze belangrijke mijlpaal in het project te bereiken. In al die tijd hebben we lokale gemeenschappen en andere belanghebbenden veelvuldig betrokken en geraadpleegd en we willen hen aanmoedigen om deel te nemen aan dit planningsproces en hun mening kenbaar te maken aan An Bord Pleanála,” Garrett Connell, Parkwind Country Manager voor Ierland

Het planningsproces zal naar verwachting 12 maanden in beslag nemen. Als de planning wordt goedgekeurd, zou de bouw van het Oriel windpark in 2026 kunnen beginnen en zou het windpark in 2028 operationeel kunnen worden. Op basis van deze tijdlijnen zou Oriel het eerste operationele offshore windpark op commerciële schaal in Ierland worden.

Hoewel Oriel geen door de overheid gesubsidieerd contract heeft gekregen als onderdeel van de Offshore Renewable Energy Support Scheme veiling van vorig jaar, heeft dit geen invloed gehad op de algehele ontwikkeling van het project, aangezien de elektriciteit die zal worden opgewekt door de windturbines van Oriel zal worden verkocht op de Ierse elektriciteitsmarkt. Bron: Parkwind

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.