Partnercontent- Alles over duurzame (wind) energie

| 22 december 2020

Tegenwoordig komen we er niet meer onderuit: duurzame energie. Op zowel nationaal niveau als op Europees niveau worden de doelstellingen voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen steeds verder aangescherpt. Zo bleek onlangs wel weer toen de Europese Unie aankondigde dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 55 procent moet zijn gedaald ten opzichte van 1990. Dit was eerder nog 40 procent. De opwekking van duurzame energie speelt hier een belangrijke rol in.

Een vorm van duurzame energie is windenergie. Windenergie wordt met windmolens of windturbines opgewekt. Door de beweging in de lucht wekt het energie op. Dit is duurzame energie, omdat er geen CO2-uitstoot vrijkomt. In Nederland staan op land meer dan 2000 windturbines. Voor eind 2020 zal er voor ongeveer 4.509 MW aan windvermogen op land staan. Op zee staan ook al meer dan 400 windturbines.

Een windturbine is eigenlijk een nieuwere vorm van een windmolen. De windturbine heeft vaak maar 3 of 2 wieken, terwijl de windmolen er 4 heeft. Daarnaast heeft een windturbine als enige doel om wind om te zetten in energie.

Soorten duurzame energie
Er zijn verschillende manieren om duurzame energie op te wekken. Hieronder lichten we de meest voorkomende mogelijkheden uit:
● Zonne-energie: Door middel van zonnepanelen wek je zonne-energie op.
● Windenergie: Met bewegende lucht wek je elektriciteit op. Bekende bronnen zijn windmolens en- turbines.
● Waterkracht: Aan de hand van stromend of vallend water wordt een turbine in gang gezet, waardoor er energie wordt opgewekt.
● Aardwarmte: Energie ontstaat in de aarde. Hoe dieper in de aarde hoe warmer. Met deze warmte kun je energie opwekken.
● Biogas: Groen gas is duurzame geproduceerd biogas. Biogas kan nog niet in grote hoeveelheden geproduceerd worden. Momenteel is er wel CO2-gecompenseerd gas. Dit is een duurzame tussenoplossing van groen gas.

Zelf windenergie opwekken
Je kunt zelf windenergie opwekken door een windmolen te kopen. De aanschaf van een windmolen ligt tussen de 600 euro en enkele duizenden euro’s. Belangrijk is dat je een plek hebt waar veel wind is en waar ruimte is voor de windmolen. Daarnaast kun je bepalen welk type windturbine het beste bij jouw locatie past. Je kunt bij de gemeente een vergunning aanvragen voor het plaatsen van een windturbine. Alle teveel opgewekte windenergie kun je terugleveren aan het energienet. Je ontvangt dan het volledige leveringstarief inclusief overheidsheffingen terug. Helaas is het alleen op dit moment nog niet voordeliger om zelf een windmolen aan te schaffen.

Energieleveranciers vergelijken
Bij Independer kun je energieleveranciers vergelijken en checken welke het beste past bij jouw gebruik en wensen. In de vergelijking staat ook aangegeven hoe duurzaam de leverancier is.
Wil je overstappen naar duurzame energie? Je regelt het makkelijk en snel via Independer.

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.