Schip vaart veiligheidszone windenergiegebied Borssele binnen

| 22 september 2021
Schip is veiligheidszone windenergiegebied Borssele binnengevaren

Bron: Politie

Op zaterdag 18 september is een schip de veiligheidszone van het windenergiegebied Borssele ingevaren. Dit ging tegen de opdracht van de verkeersleiding van het Schelde Coördinatie Centrum in. Vervolgens werd het schip gecontroleerd in Terneuzen waarna het aan de ketting werd gelegd. 

Het schip, dat voer onder de Vanuatuaanse vlag, zette koers richting het windenergiegebied Borssele. Dit werd opgemerkt door het sleepvoertuig van de Kustwacht dat hier paraat ligt. De kustwacht heeft het Schelde Coördinatie Centrum geïnformeerd waarna het schip werd opgeroepen. De kapitein, een 34-jarige kapitein uit Azerbeidzjan, begreep niet wat er aan de hand was en zette zijn koers voort. Zodra het schip de veiligheidszone binnen kwam heeft de verkeersleiding opdracht gegeven om de koers te wijzigen.

Controle 

Het Kustwachtcentrum in Den Helder heeft de informatie gedeeld met de Maritieme Politie van de Landelijke eenheid.  Nadat het schip was aangekomen in de haven van Terneuzen werd de schipper (en het schip) aan een uitgebreide controle onderworpen door de Dienst Infrastructuur en Port State Control van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Door de inspecties kwamen verschillende tekortkomingen aan het licht. Zo voer de kapitein met open source elektronische zeekaarten waarop geen boeien zichtbaar waren en werden aanwezige zeekaarten niet gebruikt om te navigeren. Daarnaast zou de bemanning een gebrek aan kennis hebben om veilig met het schip te varen. Het schip ligt voorlopig nog aan de ketting. Voor het binnenvaren van de veiligheidszone heeft de Maritieme politie een schikkingsvoorstel van 1500 euro aangeboden aan de kapitein. Die heeft de kapitein geaccepteerd. Bron: Politie

Tags: , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.