Schotland kondigt 3 drijvende windparken aan

| 22 augustus 2022

Vandaag werd bekend gemaakt dat drie projecten voor drijvende offshore windenergie zeebodemovereenkomsten aangeboden krijgen. Met deze drie projecten zal het totaal van de 20 projecten uit de ScotWind leaseronde 27,6 GW bedragen.

De aankondiging werd gedaan tijdens een topontmoeting van de toeleveringsketen voor offshore windenergie in Aberdeen en volgt na het ScotWind-leaseronde clearingproces door Crown Estate Scotland.

In het kader van de clearing is het ‘NE1’-gebied ten oosten van Shetland beschikbaar gesteld voor kandidaten van de ScotWind-ronde die aan de vereiste normen voldeden, maar die de door hen gekozen locatie niet eerder in het leasingproces hebben kunnen bemachtigen.

Geselecteerde kandidaten

De drie aangewezen kandidaten zijn Ocean Winds, Mainstream Renewable Power en ESB Asset Development. Samen hebben zij geboden voor drijvende windprojecten met een vermogen van 500 MW, 1.800 MW en 500 MW respectievelijk. Ocean Winds is ook partner met Mainstream Renewable Power bij het 1,8 GW project. De drie projecten zullen naar verwachting 2,8 GW aan elektriciteit opwekken. De oppervlakte van de zeebodem die door de drie projecten wordt bestreken, bedraagt iets meer dan 560 km2 (van de in totaal 751 km2 die in NE1 beschikbaar is).

De eerste toezeggingen van de toeleveringsketen van de drie projecten wijzen op een gemiddelde investering van 1,2 miljard pond in Schotland per gigawatt (GW) aan gebouwde capaciteit. De succesvolle aanvragers betalen in totaal 56 miljoen pond aan optievergoedingen en geven die door aan de Schotse regering voor overheidsuitgaven. Momenteel wordt van projecten verwacht dat zij Crown Estate Scotland 4 miljoen pond per GW per jaar betalen zodra zij in bedrijf zijn – dit bedrag zou ook aan de Schotse regering worden betaald.

Volgens Colin Palmer, directeur Marine bij Crown Estate Scotland, hebben de projecten een aanzienlijk potentieel om Schotland echt op weg te helpen naar zijn net-nul-doelstellingen, ook met betrekking tot de mogelijkheden rond groene waterstof.

Zodra de overeenkomsten later in 2022 officieel zijn ondertekend, zal informatie worden gepubliceerd over de toezeggingen die de aanvragers hebben gedaan in het kader van hun verklaringen over de ontwikkeling van de toeleveringsketen. De projecten moeten nog meerdere stappen doorlopen aleer ze gebouwd kunnen worden. Zo volgen nog de vergunnings-, financierings- en planningsfasen. De verantwoordelijkheid voor deze fasen ligt niet bij Crown Estate Scotland en de projecten zullen pas een volledige zeebodempacht krijgen wanneer al deze verschillende planningsfasen zijn voltooid.

Met deze drie projecten zal het totaal van de 20 ScotWind-projecten 27,6 GW bedragen, waarbij de eerste toezeggingen van de toeleveringsketen wijzen op een gemiddelde investering van 1,4 miljard pond in Schotland per gigawatt aan gebouwde capaciteit. Bron: Crown Estate Scotland

Tags: , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.