Van Oord bouwt Ecowende’s Hollandse Kust West offshore windpark

| 22 december 2023

Ecowende, een joint venture van Shell en Eneco, heeft Van Oord bevestigd als aannemer voor de bouw van het offshore windpark Hollandse Kust (west) kavel VI.

Boreas © Van Oord

Van Oord werd in september al geselecteerd voor het project maar het contract is nu definitief. Van Oord is verantwoordelijk voor het transport en de installatie van de funderingen. Eerder deze week bevestigde Ecowende al het contract voor de funderingen met Sif. Ook zal Van Oord de verbindingskabels tussen de windturbines aanleggen en verbinden. Tot slot zal Van Oord het transport en de installatie van de windturbines op zee verzorgen.

Ecologische maatregelen

Ecowende en Van Oord bundelen hun krachten voor het uitvoeren van diverse innovaties en grootschalige mitigerende en stimulerende ecologische maatregelen. Daarnaast zullen de partijen hun krachten bundelen in verschillende haalbaarheidsstudies en de ontwikkeling van nieuwe oplossingen.

Geluidsreductie

Van Oord zal het gloednieuwe offshore installatieschip Boreas, dat momenteel wordt gebouwd, inzetten voor het transport en de installatie van de fundaties en turbines. Om het geluid van de bouw van het windpark te minimaliseren, zal Van Oord een alternatieve installatiemethode hanteren voor de fundaties. Met behulp van een vibrohamer, die gebruik maakt van trillingen, worden de monopiles tot de gewenste diepte geheid. Dit is de eerste keer dat deze innovatieve techniek op een dergelijke grote schaal wordt ingezet bij een Nederlands offshore windpark. Van Oord’s kabellegger Nexus zal worden ingezet voor de installatie van de verbindingskabels tussen de windturbines.

Ecovriendelijke scour protection

Er moet scour protection worden aangebracht om aantasting door erosie te voorkomen. Dit wordt gedaan door rondom de fundaties steen te storten. Dit is een enorm precisiekarwei. Van Oord heeft Ecowende geadviseerd over het gebruik van natuurverbeterende componenten om zo een gevarieerde habitat voor het zeeleven te stimuleren. Een van de valpijpschepen van Van Oord zal worden ingezet om de ecovriendelijke bescherming nauwkeurig en efficiënt aan te brengen.

Het offshore windpark

Het windpark van Ecowende komt ongeveer 53 kilometer uit de kust bij IJmuiden. Het krijgt een geïnstalleerd vermogen van ongeveer 760 MW, waarmee 3% van de huidige Nederlandse elektriciteitsbehoefte wordt vergroend. Ecowende verwacht dat het windpark in 2026 volledig operationeel is.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.