Van Oord’s geupgrade Svanen mag weer aan de slag in de Oostzee

| 22 mei 2024

Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola heeft Van Oord een Transport & Installatie contract gegund voor zijn offshore windpark Windanker in het Duitse gedeelte van de Oostzee.

De door Van Oord uitgevoerde werkzaamheden omvatten het transport en de installatie van 21 XL-monopiles en transitiestukken alsmede het ontwerp, de levering en de installatie van het verbindingskabelnetwerk.

Voor de installatie van de monopiles zet Van Oord het installatiehefschip Svanen in. Tegen die tijd heeft het schip een grote upgrade ondergaan, waarmee het geschikt wordt gemaakt voor de volgende generatie monopile-fundaties voor offshore windprojecten. Het schip is speciaal gemaakt voor de uitdagende omstandigheden in de Oostzee. Zo is de Svanen eerder al ingezet bij projecten zoals Baltic 2, Arkona, het Deense Kriegers Flak en Baltic Eagle.

Voor de installatie van de verbindingskabels (met een totale lengte van 29 km) zal kabellegger Nexus van Van Oord worden ingezet. De trencher Dig-It graaft de kabels in op de gewenste diepte. Het windpark zal naar verwachting in 2026 in gebruik worden genomen. Afbeelding: Svanen, Van Oord

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.