Van Oord’s installatieschip Aeolus installeert eerste windturbine voor offshore windpark South Fork in de VS

| 22 november 2023

Van Oord’s offshore installatieschip Aeolus heeft de eerste van de 12 windturbines op offshore windpark South Fork geïnstalleerd. Dit windpark met straks een opgesteld vermogen van 132 MW, is het eerste offshore windproject in de Amerikaanse staat New York.

Bron: Van Oord

De 50/50 joint venture tussen Ørsted en Eversource heeft bij dit project haar keuze op Van Oord laten vallen voor het transport en de installatie van de windturbines (WTG’s). Het windpark (dat goed is voor 132 MW) ligt zo’n 56 km ten oosten van Montauk Point, de oostpunt van Long Island. Het moet genoeg schone energie opwekken om 70.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Offshore installatieschip Aeolus heeft onlangs een grote upgrade ondergaan, waarbij een nieuwe, langere giek op de bestaande kraan is geïnstalleerd. Met deze nieuwe, 133 m lange giek kan de Aeolus de nieuwste generatie turbines voor offshore windprojecten installeren. Bij de installatiewerkzaamheden bij South Fork Wind krijgt Van Oord hulp van Amerikaanse schepen, waaronder een aantal #hoppers#, sleepboten en andere hulpschepen.

Van Oord’s partner Crowley, een bedrijf met jarenlange ervaring in de Amerikaanse maritieme sector, zal niet alleen zijn onder Amerikaanse vlag varende hopper maar ook een ocean-class en alert-class sleepboot inzetten om de WTG’s van de State Pier in New London (Connecticut) naar de projectlocatie op zee te vervoeren. Crowley is een zogenaamde ‘union employer’, wat betekent dat er leden van de Seafarers International Union worden ingezet voor dit project.

De New Yorkse vakbondsleden die aan de installatie van de windturbines op South Fork werken, doen dit op basis van de National Offshore Wind Agreement, een cao tussen Ørsted, Eversource en Noord-Amerikaanse vakbonden die uniek is in deze sector. Dit sluit aan bij Van Oord’s streven om zo veel mogelijk lokale bedrijven en stakeholders te betrekken bij dit belangrijke project.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.