Vestas levert V236-15.0 MW windturbines voor Ecowende’s Hollandse Kust West windpark

| 22 december 2023

Ecowende, het samenwerkingsverband van Shell en Eneco, heeft Vestas gekozen als leverancier voor de windturbines van het toekomstige offshore windpark Hollandse Kust West (kavel VI). De Deense windturbinebouwer levert hiervoor 52 windturbines van het type V236-15.0 MW.

Bron: Vestas

Vestas gaat daarnaast de windturbines vijftien jaar lang onderhouden. De samenwerkingsovereenkomst werd op 19 december getekend.

“We zijn blij dat we opnieuw een project samen met Shell en Eneco kunnen aankondigen om aan de energiezekerheid van Europa en de energietransitie in Nederland te kunnen werken,” aldus Nils de Baar, President van Vestas Noord- & Centraal-Europa. “Dit project legt veel nadruk op inpassing van het windpark in de lokale ecologie, wat essentieel is om de maatschappelijke waarde van de windenergie te onderstrepen.”

Een nieuwe ecologische maatstaf

Ecowende wil, samen met partners, een nieuwe ecologische maatstaf neerzetten voor windparken op de Noordzee en bouwt het windpark daarom in harmonie met de natuur.

Uitgangspunt is om zo min mogelijk impact op vogels, vleermuizen, en op het zeeleven onderwater te hebben. Zo komt er een vogelcorridor tussen de kust en het Natura 2000-gebied De Bruine Bank. In deze corridor staan de windturbines verder uit elkaar. Langs de corridor zijn alle windturbines verhoogd om zeevogels meer ruimte te geven onder de wieken van de windturbines door te vliegen.

Ruime ervaring met wind op zee

Folkert Visser, CEO en Projectdirecteur bij Ecowende: “We zijn verheugd dat we deze overeenkomst met Vestas voor de levering en het onderhoud van de windturbines op Hollandse Kust West kunnen aankondigen. Dankzij Vestas’ ruime ervaring met wind op zee hebben we alle vertrouwen dat we het windpark van Ecowende veilig, tijdig en met inachtneming van alle energieproductiedoelen kunnen ontwikkelen en laten werken. Daarnaast kijken we ernaar uit om samen met Vestas de ecologische maatregelen te implementeren die Ecowende zo bijzonder maken.”

Vergroenen van 3 procent van de stroomvraag

De start van de installatie van de windturbines staat in de eerste helft van 2026 gepland. Voor het einde van dat jaar zou het windpark dan in gebruik kunnen worden genomen. Ecowende kan dan 760 MW leveren aan het Nederlandse stroomnet, genoeg om zo’n 3 procent van de huidige Nederlandse stroomvraag te vergroenen.

Ecowende bevestigde eerder ook al de contracten voor de levering van de funderingen (Sif) en de bouw van het windpark (Van Oord). Bron: Ecowende/Vestas

Tags: , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.