Windpark Deil officieel geopend

| 22 september 2020

© Pure Energie

Op vrijdag 18 september is Windpark Deil officieel geopend. De opening vond plaats aan de voet van het uit 11 windturbines bestaande windpark. Naast de officiële opening vond er ook een debat plaats

Annet IJff, wethouder duurzaamheid gemeente West Betuwe, en de 7-jarige Pien uit Geldermalsen openden officieel het windpark. Dit gebeurde door een startschot te geven aan een act van luchtacrobaten. Geïnteresseerden kregen op zaterdag 22 en 29 augustus voorafgaande aan de officiële opening al de mogelijkheid om langs de windturbines te fietsen en informatie op te doen tijdens de zogenaamde Molenfietsdagen.

Windpark Deil is ontwikkeld door burgerwindcoöperatie Betuwewind, Eurus Energy en Pure Energie.  De 11 windturbines van Vestas, type V136-4.2 MW, ten zuiden van de A15 bij verkeersknooppunt Deil, links en rechts van de A2 zijn de een na hoogste van Nederland. Betuwewind is met 900 leden eigenaar van 4 windturbines, Pure Energie van 2 windturbines en Eurus van 5 windturbines. De plannen voor het windpark stammen al uit 1996. In november 2017 kreeg het project uiteindelijk de definitieve go-ahead. De eerste turbine werd in november 2019 geplaatst.

Debat
Voorafgaand aan de opening vond er een debat plaats. Energietransitie deskundige Remco de Boer leidde het debat over de vraag hoe de energiesector het tekort aan goed opgeleide mensen gaat oppakken. Jan Jacob van Dijk nam namens de drie eigenaren van het windpark deel aan het debat. Daarnaast namen ook Marlies Visser, COO van Alliander, Stan Vloet, voorzitter college van bestuur van ROC Rivor, Colin Stolwijk, portefeuillehouder Werkzaak Rivierenland en Doekle Terpstra, voorzitter Techniek Nederland.

Alle partijen waren het er over eens dat de traditionele manier van opleiden niet meer past in de veranderende samenleving. Taakgericht opleiden zou moeten resulteren in focus op loopbaantrajecten in de techniek in plaats van vastomlijnde opleidingen en loopbanen. De overheid zou hierbij kunnen helpen. Technische bedrijven, sociale organisaties en techniekonderwijs moeten elkaar hiervoor beter gaan vinden. Bron: Pure Energie

Tags: , , , , , , ,

Category: Onshore windparken

Reacties zijn gesloten.