Windsubsidies verder onder druk

| 22 januari 2010

Het nieuwjaarsartikel van Secretaris Generaal Chris Buijink van Economische Zaken in Economisch Statistische Berichten (ESB) roept scherpe kritiek op. Buijink wil af van de eigen Nederlandse klimaatdoelen; Nederland moet in de pas met de EU. 

De SDE moet op de schop, de subsidie op windenergie moet fors omlaag en we moeten af van het taboe op kernenergie. Het Financiële Dagblad noteert reacties en vindt dat “EZ opschuift naar de kantlijn van het economisch-maatschappelijke debat”.

De Volkskrant onderzocht 16 januari op grond van investeringsplannen van de energiebedrijven de haalbaarheid van het verhogen van het duurzame stroomaandeel van de huidige 8% naar de noodzakelijke 35% in 2020 en concludeert dat dat niet gaat lukken.

Frans Rooyers van het CE sluit zich aan bij een groeiend leger tegenstanders van het huidige subsidiesysteem en vindt dat subsidies vervangen moeten worden door een verplicht aandeel duurzaam voor energiebedrijven. Hans Alders van EnergieNed is daar nog niet uit maar Eneco wil de subsidies (voor wind op zee) handhaven en verbeteren.

Berichten en commentaren over artikel ESB bij Energieraad 
Frans Rooyers in De Volkskrant

Tags:

Category: Subsidie

Reacties zijn gesloten.