Boot: Waarom realiseren Nederlandse energie-coöperaties zo weinig windenergie

| 23 april 2014

“Begin 2014 heeft Nederland 110 coöperaties die zich inzetten voor een verduurzaming van de energievoorziening en waarvan burgers de belangrijkste initiatiefnemers en dragers zijn. In 2013 groeide hun aantal fors. Toch is maar 4% van de Nederlandse windenergiecapaciteit op land in handen van coöperaties.

In Duitsland was in 2012 20% van die capaciteit in handen van lokaal gewortelde coöperaties, en in 26% hadden samenwerkende burgers een minderheidsaandeel. Waarom zijn die aandelen bij ons zoveel kleiner dan bij de oosterburen?” Dit schrijft Pieter Boot (Planbureau voor de Leefomgeving) in een column.

Een recent PBL-rapport (1) laat zien dat in Nederland het aantal energiecoöperaties groeit. Naast de ongeveer 15 windcoöperaties, die al 20 tot 25 jaar geleden begonnen zijn met de verwezenlijking van lokaal ‘gewortelde’ windenergie, zijn er sinds 2007 ongeveer 95 nieuwe coöperaties opgericht met een bredere doelstelling. Zij richten zich op energieopwekking met zon, wind of een andere techniek in de eigen omgeving (‘lokale energie’), maar ook op energiebesparing. Ook bij hen staat het belang van de lokale gemeenschap – lokale werkgelegenheid en sociale cohesie – centraal.

kenia_windenergie

Lees de volledige column.

Tags: , , ,

Category: Groene energie, Windenergie, Windturbines

Reacties zijn gesloten.