Datacenter Alblasserdam werkt op windenergie

| 23 maart 2011

In het Zuid-Hollandse Alblasserdam heeft een nieuw datacenter met de naam Dataplace zijn deuren geopend. Volgens exploitant ProServe draait het datacenter volledig op windenergie en wordt de buitenlucht gebruikt voor de koeling. In het dinsdag geopende datacenter is plaats voor 800 serverracks, waarin 32.000 1u-servers kunnen worden geplaatst.

De meeste aanwezige serverracks zijn 46u hoog, maar er staan ook racks van 20 en 10u. De hoogte van servers en racks wordt gemeten in ‘u’; 1u staat voor circa 4,4 centimeter. Vanuit het datacenter gaan twee directe glasvezelverbindingen naar euNetworks en het Nikhef. Volgens Gerben van der Veen van ProServe, de eigenaar van het datacenter, is voor Alblasserdam gekozen omdat er in de regio weinig datacenters zijn.

Ook bevindt het datacenter zich in de buurt van het kantoor van ProServe. Het datacenter draait op groene stroom van Essent, zegt Van der Veen. Volgens hem is de elektriciteit gegarandeerd afkomstig uit windenergie. Bij temperaturen tot 14 graden wordt het datacenter bovendien geheel met buitenlucht gekoeld, wat zuiniger is dan conventionele airco.

Is het warmer dan 14 graden, dan wordt totdat de 24 graden wordt aangetikt een mengeling van buitenlucht en traditionele koeling gebruikt. Boven de 24 graden wordt enkel conventionele koeling gebruikt. De buitenlucht wordt niet rechtstreeks gebruikt om te koelen. “Dataplace gebruikt koelwater dat naar het dak wordt geleid, waar het wordt gekoeld, om vervolgens weer naar de servervloer te worden geleid”, vertelt Peter Batenburg van ProServe.

Met behulp van kleppen wordt de benodigde hoeveelheid koude lucht in het datacenter geregeld. Bevriezing van de leidingen bij temperaturen onder nul wordt voorkomen door glycol aan het koelwater toe te voegen.

Op de servervloer wordt gewerkt met warme en koude straten, waarin servers afwisselend met de voorkanten en de achterkanten naar elkaar toe staan. Daardoor komt de warme lucht uit de servers in slechts een van elke twee gangpaden terecht en hoeven de overige straten minder hard te worden gekoeld.

Als de elektriciteit wegvalt, neemt de noodstroomvoorziening het over. Deze houdt het vier minuten uit; binnen die vier minuten moeten twee generatoren worden aangezet, die het datacenter 30 uur in de lucht kunnen houden.

Daartoe is 12.000 liter diesel in voorraad. Slechts een van de twee stroomfeeds is aangesloten op de accu’s; volgens ProServe is daarvoor gekozen om schakelfouten bij de accu’s te voorkomen. Beide stroomfeeds zijn wel op de generatoren aangesloten.

Category: Bedrijven, Windenergie

Reacties zijn gesloten.