Denemarken lanceert grootste aanbestedingsprocedure voor offshore wind

| 23 april 2024

Het Deense Energieagentschap heeft de grootste aanbestedingsronde voor offshore windenergie aangekondigd. In deze ronde wordt minimaal 6 GW offshore windenergie aanbesteed. De projecten moeten in  2030 voltooid zijn.

De aanbestedingsprocedure is verdeeld in zes locaties in gebieden: Noordzee I, het Kattegat, Kriegers Flak II en Hesselø. Hierdoor wordt het mogelijk om een totale capaciteit van ten minste 6 GW te bouwen, waaronder minimaal 3 GW in Noordzee I (verdeeld over drie parken), minimaal 1 GW in het Kattegat, minimaal 1 GW in Kriegers Flak II, en 0,8-1,2 GW in Hesselø.

Mogelijkheid tot overcapaciteit en Power-to-X

Naast de 6 GW hebben inschrijvers de mogelijkheid tot ‘overplanting’. Hierbij kunnen inschrijvers meer windturbines plaatsen. In totaal zal zo een mogelijkheid zijn om tot 10 GW of meer te bouwen. Dit kan in potentie groene stroom betekenen die overeenkomt met het verbruik van meer dan 10 miljoen Deense en Europese huishoudens, hoewel de groene stroom ook kan worden gebruikt voor waterstof of andere Power-to-X-producten ter vervanging van fossiele brandstoffen.

Denemarken heeft momenteel een totale geïnstalleerde capaciteit van 2,7 GW offshore windenergie. Het offshore windpark Thor dat momenteel in aanbouw is in de Noordzee zal nog eens 1 GW toevoegen wanneer het volgens de planning in 2027 klaar is.

De aanbestedingsprocedure is de uitvoering van de aanvullende overeenkomst tussen de regering en een meerderheid van het Deense parlement (de Folketing) op 30 mei 2023 over het aanbestedingskader voor 6 GW offshore windenergie en nog eens 3 GW van Bornholm Energy Island. Bron: Ens.dk

Tags: ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.