Denemarken: Nieuwe vergunningsprocedure voor near-shore windenergieprojecten werkt vertragend

| 23 oktober 2019

De Danish Energy Agency (DEA), als onderdeel van het Ministry of Energy, Utilities and Climate de vergunningverlenende instantie voor offshore windenergieprojecten, heeft onlangs bekend gemaakt dat de vergunningsprocedure voor near-shore windenergieprojecten wordt gewijzigd.

In de nieuwe opzet moet de Deense netbeheerder Energinet de milieu effecten van near-shore projecten onderzoeken alvorens projectontwikkelaars aan veilingen voor de projectrechten kunnen deelnemen. Aanleiding voor de gewijzigde procedure was het feit dat onder de bestaande procedure bij de vergunning van het near-shore windpark Vesterhav – Syd de afhandeling van de bezwaren twee jaar in beslag heeft genomen omdat de milieu effecten slechts globaal gedocumenteerd waren.

Projectontwikkelaars die op een veiling de projectrechten verwerven moeten nu de milieu effecten nogmaals gedetailleerd onderzoeken en documenteren voordat een bouwvergunning kan worden aangevraagd.

Aan de westkust van Denemarken op hoogte van de plaats Thorsminde is het near-shore windpark Thor gepland met 800 – 1000 MW vermogen. Voor Thor zal de nieuwe procedure als eerste project van toepassing zijn. Verwacht wordt dat door de nieuwe procedure het project een vertraging oploopt van 2 tot 3 jaar.

Tags: ,

Category: Wereldwijd, Windenergie

Reacties zijn gesloten.