Deutsche Windtechnik past grootschalige inspectie met drones toe op Butendiek OWP

| 23 juni 2023

Begin juni waren de experts van Deutsche Windtechnik, aanbieder van een breed scala aan modulaire inspectiediensten voor onshore en offshore, een van de eersten die een grootschalige offshore inspectiecampagne uitvoerden met behulp van geautomatiseerde drone-technologie.

De drone kan worden gelanceerd en bestuurd vanaf het schip, zoals hier te zien is tijdens de periodieke inspectie van de rotorbladen in het offshore windmolenpark Butendiek.
© Deutsche Windtechnik AG

 

De inzet omvatte de periodieke inspectie van de rotorbladen van het offshore windpark Butendiek, dat is uitgerust met 80 Siemens SWT 3.6-120 windturbines. De nieuwe aanpak werd mogelijk gemaakt door de vooruitgang in de drone-technologie en door nieuwe specificaties van het Duitse Federale Maritieme en Hydrografische Agentschap (BSH), die optische inspectieprocedures op afstand mogelijk maken naast de beproefde rope access-technologie.

Volgens Jens Landwehr, Managing Director van de Offshore Unit bij Deutsche Windtechnik, heeft het bedrijf met de inzet van de drone in het offshore windpark Butendiek kunnen verifiëren dat een drone een aanzienlijke tijdsbesparing kan opleveren in vergelijking met de conventionele rope access-techniek. De stilstandtijden van de turbines tijdens inspecties zijn aanzienlijk verminderd.

Upgrade van drone

De DJI M300 RTK drone was eerder tijdens een uitgebreid engineeringproces geüpgraded met aangepaste camera- en sensortechnologie, zodat het de rotorbladinspecties kon uitvoeren in het offshore windpark Butendiek.

De gehele inspectieprocedure is gebaseerd op de nieuwe BSH-specificatie “Requirements for Rotor Blade Inspections Using Remote Optical Inspection Procedures & Clarification of the Inspection Obligation for the Interior of the Rotor Blade and the Lightning Protection System”.  Volgens deze specificatie kan jaarlijks 50% van de turbines van een offshore windpark worden geïnspecteerd met behulp van een drone. Vervolgens wordt 8% van deze turbines extra geïnspecteerd met behulp van rope access technologie na een gedetailleerde beoordeling van de gedocumenteerde dronebeelden door de inspectiedeskundigen.

100% van de buitenkant van het rotorblad is gedocumenteerd

“Het gebruik van dronetechnologie om rotorbladen te inspecteren stelt ons in staat om een completer beeld te krijgen van de gehele buitenkant van het rotorblad in vergelijking met conventionele rope access technologie. Daarnaast helpen de mogelijkheid om de exacte locatie van mogelijke schade te bepalen en de ondersteuning die de software biedt om de ontwikkeling van de schade nauwkeurig te documenteren, wat erg nuttig kan zijn voor de beoordeling. De economische voordelen door de kortere tijd die nodig is voor de procedure en de daaruit voortvloeiende kortere stilstandtijden maken deze methode in veel gevallen een geschikt alternatief voor rope access-technologie,” aldus Tobias Bläs, Team Lead Rotor Blades. Bron: Deutsche Windtechnik

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.