Europese netbeheerders willen duurzamer inkopen

| 23 november 2020

Zeven Europese netbeheerders doen via een open brief een oproep aan bestaande en nieuwe leveranciers en dienstverleners in de energiesector om in de toekomst duurzame producten en oplossingen aan te bieden. De netbeheerders hopen zo voortaan duurzamer te kunnen inkopen.

De zeven netbeheerders, of TSO’s (Transmission System Operators) achter dit initiatief zijn REN (Portugal), RED (Spanje), Terna (Italië), National Grid (Groot-Brittannië), Elia group (België) en Rte (Frankrijk) en TenneT (Nederland en Duitsland). Zij zien hun verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst groter geworden.

“Als elektriciteitstransporteurs bevinden we ons in het hart van de energietransitie naar een duurzamere en koolstofvrije wereld. We willen onze verantwoordelijkheid nemen en duurzaam opereren”, schrijven de ondertekenaars.

Innovatieve duurzame technologieën
Als Europese dienstverleners willen de zeven TSO’s het voortouw nemen in de transitie naar groener inkopen door beter inzicht te krijgen in de ecologische voetafdruk en sociale impact van de producten en diensten die ze afnemen. Dat betekent dat er bij de inkoop van apparatuur, goederen en diensten in de toekomst meer aandacht wordt geschonken aan het milieu, de biodiversiteit, de kringloopeconomie en de sociale consequenties.

“Wij verwelkomen en onderschrijven nieuwe ideeën en innovatieve oplossingen om in onze vraag te kunnen voorzien”, aldus de zeven TSO’s. Bijna alle sectoren kunnen groener en duurzamer worden als er meer in innovatieve duurzame technologieën zou worden geïnvesteerd.”

“Alle leveranciers – zowel bestaande als nieuwe – worden aangemoedigd om bij te dragen aan deze vergroening. We zullen bij onze toekomstige selectie- en/of toekenningscriteria rekening houden met deze nieuwe tendens”, staat in de open brief die TenneT heeft verstuurd naar ongeveer 2.600 bedrijven die met de onderneming werken. Het gaat daarbij over uiteenlopende bedrijven, van aannemers en kabelproducenten tot platformontwikkelaars en leasebedrijven.

De actie past binnen de doelstelling van TenneT om vanaf 2025 klimaatneutraal te werken.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.