Innogy en Shell betrokken bij test drijvend fundament voor offshore windturbines

| 23 oktober 2018

De vroegere technische directeur van Siemens Windpower, Henrik Stiesdal, ging 2014 met pensioen. Na zijn pensionering heeft hij in 2015 het ontwerpbureau Stiesdal Offshore Technologies (SOT) opgericht voor het ontwerpen van drijvende offshore fundamenten.

Onder de naam TetraSpar heeft SOT een funderingsconcept ontwikkeld voor de drijvende fundering van offshore windturbines. Om het TetraSpar concept te testen hebben Shell en het energiebedrijf Innogy met SOT een overeenkomst gesloten.

De testlocatie met een waterdiepte van 200 m ligt in Noorwegen ca. 10 km uit de kust in de buurt van Stavanger. Op het drijvende fundament wordt in de haven van Grenaa in Noord – Denemarken en 3,6 MW windturbine van Siemens/Gamesa geplaatst.

Vervolgens wordt het drijvende fundament met windturbine naar de testlocatie in Noorwegen gesleept en met  drie kettingen op de zeebodem verankerd. De partners van het pilotproject zijn van plan om na een succesvolle testfase met elkaar een onderneming op te richten. Innogy en Shell zullen elk met 33% deelnemen en de resterende 34 % zullen in het bezit van SOT en Siemens/Gamesa komen. Het pilotproject beschikt over een budget van 18 miljoen Euro.

Bron: www.offshore-windindustrie.de

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.