Koppeling elektriciteitsnetten tussen Ierland en Frankrijk gepland

| 23 december 2019

©Celticinterconnector.eu

Celtic Interconnector is de projectnaam voor de geplande koppeling van de elektriciteitsnetten van Ierland en Frankrijk. Ierland is op dit moment slechts met de UK gekoppeld door een zeekabel naar Wales. De urgentie van de koppeling met Frankrijk werd ook door de komst van de Brexit verhoogd om Ierland in de toekomst toegang te geven tot de Europese binnenmarkt voor elektriciteit.

De Ierse Transmission System Operator (TSO) EirGrid en de Franse TSO Réseau d’Electricité (RTE) hebben een overeenkomst gesloten voor de realisatie van de koppeling. De bouwkosten worden op 1 miljard Euro geschat. De EU verstrekt voor het project een bijdrage van 530 miljoen Euro in het kader van het Connecting Europe Facility Energy programma.

De koppeling zal lopen tussen East Cork in Ierland en Noord Bretagne in Frankrijk. Gepland is en gelijkstroom verbinding met hoge spanning (HVDC – High Voltage Direct Current) van 575 km lengte (waarvan 500 km in zee), 700 MW vermogen en 500 kV spanning. De jaarlijkse transmissie capaciteit is 6,1 TWh. De koppeling zal 2026 operationeel zijn.

Category: Electriciteit, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.