Neptune Marine bouwt hybride vrachtschip voor Jifmar

| 23 december 2020

Het Franse Jifmar Guyane heeft de Nederlandse scheepswerf Neptune Marine geselecteerd om het hybride vrachtschip Canopée te bouwen. Het schip, dat gebruik maakt van conventionele voortstuwing en windaandrijving, moet eind 2022 worden opgeleverd.

Het schip zal worden geëxploiteerd door Alizées, een joint venture tussen Jifmar Offshore Services en Zéphyr et Borée, en zal delen van de Ariane 6 raket van Europa naar Frans Guyana vervoeren.

Het 121 meter lange schip zal worden uitgerust met conventionele hoofdvoortstuwing en vier geautomatiseerde vleugels, gecombineerd met een weerrouteringssysteem om windenergie te gebruiken. Hierdoor kan de Canopée zijn CO2-uitstoot tot 30% verminderen.

De ondertekening met Neptune Marine voor de bouw van het schip Canopée vond plaats in oktober. Sindsdien zijn er gedetailleerde technische studies aan de gang en staan ​​tanktesten met de romp gepland voor de komende weken. De kiellegging volgt in het tweede kwartaal van 2021. Alizées zal het schip na een reeks testen eind 2022 in ontvangst nemen.

De bouw van het schip zal plaatsvinden op de Neptune scheepswerven in Nederland en Polen. Om het ontwerpconcept te respecteren, heeft Neptune Groot Ship Design benaderd, een ontwerpbureau gespecialiseerd in “Open Top” vrachtschepen. Dit was gebaseerd op het project van VPLP Design, waardoor Alizées de aanbesteding van ArianeGroup had gewonnen. Een dochteronderneming van VPLP design, Ayro, zal de zeilen leveren.

“We kijken ernaar uit om dit schip namens ArianeGroup te exploiteren en het volledige potentieel van windaandrijving in de koopvaardij te laten zien. Enerzijds stelt de optie van een Europese scheepswerf dit project veilig in de context van de onzekerheid veroorzaakt door de Covid-19 en de daarmee verbonden maatregelen. Aan de andere kant hopen we dat Europa hierdoor het voortouw kan nemen bij de bouw van innovatieve schepen met windaandrijving,” zegt Nils Joyeux, CEO van Zéphyr et Borée.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.